• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 лютого - 5 березня

Традиційно фіскальні рекомендації від МВФ, пом`якшення валютних обмежень від НБУ, три новини від Мінсоцполітики і три консультації від ДФС, розрахунок фактичного розміру прожиткового мінімуму у січні (повірте, ви здивуєтесь, побачивши ці цифри) і усі найважливіші події цього короткого робочого тижня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 лютого - 5 березня

Кінець спрощенки, боротьба із тіньовою економікою, і збільшення акцизів. МВФ оприлюднив черговий звіт про Україну, а це — його рекомендації. Фонд ніколи не приділяв особливої уваги варіантам стимулювання економіки країни, при цьому постійно говорить про розширення бази оподаткування. Деякі рекомендації Міністерство фінансів уже реалізувало на практиці, деякі — намагалось, але не вийшло (згадаємо грудневі зміни до ПКУ). Усі інші (і навіть те, що не вийшло), напевно, впроваджуватимуть протягом наступних років. Якщо теперішній міністр фінансів Яресько все ж стане прем`єром — то й протягом місяців.

Вже чотири дні, як діє пом'якшення валютних обмежень від Нацбанку. З 5 березня з 300 до 500 тис. грн збільшена максимальна суми видачі гривневої готівки через каси банків на одного клієнта на добу, а валютної готівки — до еквіваленту 50 тис. грн на добу (зараз це 20 тис. грн.). Також удвічі збільшена максимальна сума покупки готівкової валюти фізособами (з 3 тисяч грн на день до 6 тисяч). Щодо норми про обов'язковий продаж 75% валютної виручки, то вона залишилась без зміни. Постанова діє до 08 червня 2016 року включно, але «...незалежно від строків дії постанови, Національний банк планує й надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому буде сприяти стан валютного ринку та української економіки в цілому».

Три новини від Мінсоцполітики. По-перше, в міністерстві розказали про особливостi звiльнення працiвникiв за угодою сторiн (пишуть, що це є «унiверсальним способом припинення трудового договору»); по-друге, роз`яснили, як провести індексацію зарплати у лютому та березні 2016 року (і навіть із прикладами); і, по-третє, надали відповідь на питання, чи може відпустка без збереження заробітної плати надаватись частинами і чи можна цю норму внести до колективного договору. Є ще одна фантастична новина (насправді лист із розрахунками), але про це нижче.

Нові консультації від ДФС. «Працівника звільнено 09.01.2016 р. за угодою сторін. Пізніше ним було надано листок непрацездатності, згідно з яким він хворів з 08.01.2016 р. по 19.01.2016 р.» — таке трапляється не часто, але що робити, якщо все ж трапилось? Ось тут ДФС коментує порядок виплати лікарняних після звільнення. Інша ситуація: що робити платникам, які вже подали декларації з плати за землю на 2016 рік, а потім місцеві органи влади переглянули ставки, які мають застосовуватися з 1 січня — точку зору ДФС читайте тут. Нарешті, податківці роз'яснили нюанси погодження з ДФС виплат ЄСВ та видачі Довідки про надання коштів для виплати зарплати. Якщо зовсім коротко, то «...для сплати ЄСВ при виплаті зарплати у розмірі меншому, ніж 1/5 суми зазначеної у розрахункових документах, необхідно надавати до банку оригінал довідки-розрахунку, погодженої з територіальним органом ДФС».

...та інші цікавинки від ДФС і Мінсоцполітики. На початку минулого тижня податківці оприлюднили обидва Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ (щоправда, це таблички в форматі Word, але все ж краще ніж нічого). Інформація майже свіжа, станом на 02 березня; тож ви можете спробувати знайти там своє підприємство. А у міністерстві соціальної політики обчислили «фактичний» розмір прожиткового мінімуму на місяць на одну особу (у цінах січня 2016 року). Загалом, на думку фахівців Міністерства, він (з урахуванням суми ПДФО) мав би становити 2879,92 грн. Майже половина усіх витрат працездатної особи (1220 грн) йде на продукти, 95 грн — на транспорт, 22,12 грн — електроенергія, 13,80 грн — послуги культури... та інші фантастичні цифри. 

Що нас чекає цього тижня? Сьогодні, 9 березня 2016 року, останній термін подання Звіту з праці за лютий, а ще набувають чинності нова форма Реєстраційної картки (для фізичної особи/фізичної особи підприємця) та нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису. Завтра не забудьте сплатити податок на прибуток за 2015 рік (стосується тих платників, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу). З 11 березня діють нові форми фіскальних касових чеків та звіту про використання розрахункових книжок (затверджені Наказом Мінфіну №13 від 21.01.2016 р.). Нарешті, 12 березня, у суботу, доведеться відпрацьовувати вихідний понеділок (про це давно попіклувався Кабмін).
Але все одно тиждень вийде короткий, усього чотири дні. Тож до праці!

До зустрічі у наступний понеділок (а це усього через 5 днів).
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»