• Посилання скопійовано

Що почитати у березні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

Перевірки-перевірки і ще раз перевірки... А ще проекти змін до порядку обліку платників ЄСВ, звітності з ЄСВ та порядку зупинення реєстрації ПН/РК, подання річної звітності, підготовка до сезону відпусток та індексація зарплати. Це короткий перелік тих тем, які найбільше цікавили вас у лютому

Що почитати у березні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

На початку весни варто згадати те, що найбільш цікавило (чи турбувало) нас за останній місяць зими. А то ж раптом ви пропустили щось важливе і цікаве – і ось тепер зможете надолужити.

 

1) Чекайте гостей! З 23 лютого ДФС та Держпраці мають повне право прийти на перевірки 

Кабмін постановою КМУ від 18.12.2017 р. №1104 нарешті визначив перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія мораторію на перевірки у 2018 році. До нього увійшли ДФС, Держпраці та ще 22 контролюючі органи. Весь перелік можна переглянути тут. Постанова набрала чинності 23 лютого та буде діяти до 31 грудня 2018 року (про це тут). 

38 тис. переглядів, 5 коментарів

 

2) Оновлено план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік 

На початку лютого податківці оприлюднили оновлений план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік.  З урахуванням коригування викладено розділ І  «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та розділ ІІ  «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». Ознайомитися зі змінами можна ось тут

29 тис. переглядів,  6 коментарів

 

3) Внесено зміни до Плану комплексних перевірок на 2018 рік 

У зв'язку з технічними помилками, допущеними під час формування річних планів перевірок Держпраці та Держгеонадр, наказом Держрегуляторної служби від 29.01.2018 р. №13 внесено зміни до Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік. Докладніше про це — у новині.

25 тис. переглядів, 3 коментарі

 

4) Відпускні  2018: покроковий алгоритм розрахунку 

Працівники планують відпустки, а бухгалтерам саме час подумати про їх оплату. Аналітичний матеріал від «Дебету-Кредиту» допоможе розрахувати відпускні в 2018 році без проблем. У статті ми показали покроковий алгоритм розрахунку відпускних та детально (і з прикладами) зупинилася на кожному з них.

23 тис. переглядів, 6 коментарів

 

5) Держпраці зможе приходити на всі перевірки без попередження та в неробочий час 

15 лютого 2018 року у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №8045 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці». Згідно з пояснювальною запискою до нього, інспекторам Держпраці вирішено надати право проводити перевірки з будь-яких питань без попередження. Які ще нововведення відбудуться у разі його прийняття — читайте тут>>

21 тис. переглядів, 28 коментарів

 

6) Нові форми звітності та інструкції з ЄСВ  у проектах від Мінфіну 

І як же без оновлення форм звітів? 7 лютого Мінфін оприлюднив проекти нових редакцій Порядку формування та подання страхувальниками звіту з ЄСВ  (завантажити), Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного соцвнеску (завантажити) та звітності з ЄСВ. Таким чином, ці документи приводяться у відповідність до чинного законодавства (у зв’язку з  прийняттям Законів №2148-VIII№ 1774-VIII№ 1692-VIII та № 1369-VІІІ). 

20 тис. переглядів,  26 коментарів

 

7) Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю: нові правила гри 

6 лютого Верховна Рада ухвалила Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Поки що це законопроект №4666, оскільки Президент його ще не підписав та відповідно він ще не набрав чинності. Зате маємо час ознайомитися з його змістом. Яких змін чекати — читайте в нашій аналітиці.

18 тис. переглядів, 8 коментарів

 

8) Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм 

Незабаром настане сезон відпусток і у бухгалтерів, які часто за сумісництвом є ще й кадровиками, постане питання щодо документального оформлення надання відпусток. Для цього необхідно буде здійснити такі 7 кроків: створення графіку відпусток, створення резерву відпусток, попередження працівника про початок відпустки, написання заяви на відпустку, складання наказу про надання відпустки, табелювання працівників, оплата відпускних. Детально про кожен з цих кроків фахівці «Дебету-Кредиту» розповіли в аналітичному матеріалі. 

17 тис. переглядів, 1 коментар

 

9) Заповнюємо та подаємо декларацію з податку на прибуток за 2017 рік 

Сьогодні, 1 березня, граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2017 рік для усіх платників (в тому числі «квартальників»). Про строки подання читайте у роз'ясненні податківців тут. В окремій аналітиці  фахівці редакції «Дебет-Кредит» ще раз переглянули форму декларації та нагадали про основні моменти, що виникають під час її заповнення. Хто ще не подав декларації — маєте ще час ознайомитися.

17 тис. переглядів, 54 коментарі

 

10) Мінфін підготував зміни до порядку обліку платників ЄСВ 

12 лютого ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). Зокрема, визначено форму заяви  та порядок взяття на облік платників ЄСВ – членів фермерського господарства. Які ще зміни передбачено — читайте у новині.

13 тис. переглядів

 

11) Проект порядку зупинення реєстрації ПН/РК: аналіз від редакції 

На початку лютого Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Серед них  Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН (завантажити). Докладно ми його розглянули в окремій аналітиці. Проте зауважте, що під час ухвалення Урядом до постанови були внесені поправки. Які саме  — стане відомо лише після її оприлюднення.

12 тис. переглядів, 23 коментарі

 

12) Індексація зарплати у лютому та березні 2018 року 

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне щомісячне роз'яснення про нюанси індексації зарплати. Так, індексувати зарплату у березні 2018 року потрібно буде вже за новими коефіцієнтами, оскільки індекс інфляції за січень 2018 року вплинув на розрахунок коефіцієнтів.

12 тис. переглядів, 2 коментарі

***

Гарного Вам читання!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»