• Посилання скопійовано

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

Скасування судом порядків перевірок Держпраці; нюанси заповнення платіжок на сплату ЄСВ за новими рахунками; нові строки для зберігання кадрових та бухгалтерських документів (поки в проекті); індексація зарплати у червні та ще 10 змін та подій - про все це ми говорили у травні

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

З початком літа розпочався спекотний сезон в роботі бухгалтерів. Адже у розпалі сезон відпусток.

А ще ж поміж тим постійно треба тримати руку на пульсі з усіма тими змінами, які припідносять податківці, Держпраці, нардепи і т.д.

Якщо серед усіх цих клопотів у вас з'явиться вільна хвилина, рекомендуємо почитати 12 найпопулярніших матеріалів редакції за травень.

Цілком можливо, що ви пропустили щось важливе та цікаве, і от тепер зможете надолужити!

***

1. Порядки проведення виїзних перевірок та інспекційних відвідувань Держпраці визнано незаконними і нечинними

14 травня 2019 року постанову КМУ №295 визнано нечинною. Тобто з цієї дати скасовано порядки проведення інспекційних відвідувань роботодавців та виїзних перевірок Держпраці щодо нагляду за роботою інспекторів місцевих рад. Попри це фахівці Держпраці повідомляли, що не збираються припиняти перевірки, а продовжуватимуть їх на підставі міжнародних конвенцій з питань праці та Закону №877. Водночас ДРС вважає, що Держпраці не має права проводити інспекційні відвідування після 14 травня.

37 тис. переглядів, 29 коментарів

 

2. Кадрові та бухгалтерські документи будемо зберігати за новими строками

Укрдержархів розробив та оприлюднив проект наказу Мін'юсту щодо змін до Переліку №578/5. Що саме зміниться в цьому переліку, розповідаємо у статті. 

34 тис. переглядів, 10 коментарів

 

 3. Нові рахунки з ЄСВ: як заповнити платіжку?

Нагадаємо, що з 2 травня сплачувати ЄСВ потрібно за новими рахунками. Як при цьому правильно заповнити платіжку – роз’яснила ДФС в Івано-Франківській області. Податківці зауважили, що оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, у полі «Отримувач» платіжного доручення зазначаються найменування органу ДФС та його код ЄДРПОУ.

30 тис. переглядів, 8 коментарів

 

4. Як новий голова ДПС буде боротися зі схемами з ФОП?

Голова Державної податкової служби Сергій Верланов назвав зловживанням ситуацію, коли великі компанії використовують для ведення бізнесу схему з фізособами-підприємцями

26 тис. переглядів, 24 коментарі

 

5. Держпраці розробила новий порядок перевірок роботодавців

Держпраці розробила та оприлюднила проект постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Ним пропонується затвердити нові Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю та зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

18 тис. переглядів

 

6. Індексація зарплати у травні та червні 2019 року

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у травні та червні 2019 року. Згідно з ним, тим роботодавцям, які підвищували оклади у січні 2019 року, у червні нараховувати індексацію ще не потрібно.

18 тис. переглядів

 

7. Вихідні дні у червні – 2019: скільки і коли відпочиватимемо?

У червні будемо мати додаткові вихідні у зв'язку зі святом Трійці (16 червня, яке переноситься на 17 червня) та Днем Конституції (28 червня). Завдяки цьому отримаємо подовжені вихідні - з 15 по 17 червня та з 28 по 30 червня. Загалом у червні будемо мати 18 робочих днів та 12 вихідних.

16 тис. переглядів,  1 коментар

 

8. Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Сезон відпусток уже в розпалі, і у бухгалтерів та кадровиків постало питання щодо документального оформлення надання відпусток. У даній статті ми розглянули порядок надання відпусток як певний покроковий алгоритм, зупинившись детально на кожному з цих кроків. Більше про відпустки читайте в окремій добірці від редакції.

16 тис. переглядів,  12 коментарів

 

9. Оновлено ознаки, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу

Уряд затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Зокрема, з’явилася додаткова умова для застосування «відсікаючої» ознаки у вигляді обсягу постачання товарів/послуг (500 тис. грн). Так, сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, повинна бути більше 20 тис. грн

15 тис. переглядів,  8 коментарів

 

10. Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

Нові правила зняття готівки в банку; завершення перехідного періоду для зміни «старих» статутів ТОВ; початок роботи системи подання фінзвітності у єдиному форматі;…та ще дев’ять важливих змін і подій.

14 тис. переглядів,  3 коментарі

 

11. Травневе оновлення плану-графіка планових перевірок ДФСУ на 2019 рік

Традиції податківців незмінні: щомісяця нове коригування плану-графіка перевірок (станом на 08.05.2019 р.). Як завжди, зміни спершу торкнулися перших двох розділів. Згідно з ним, у 2019 році податківці планують провести 5089 податкових перевірок. Згодом податківці також оновили 3 розділ плану-графіка щодо перевірок ФОП.

13 тис. переглядів

 

12. У ДФС змінилася адреса WEB-сервісу обміну документами та квитанціями з приймальним шлюзом

Податківці повідомили, що з 28 травня необхідно використовувати нову адресу WEB-сервісу обміну документами та квитанціями з приймальним шлюзом (протокол SOAP): http://80.91.165.205/WebSrvGate/gate.asmx

13 тис. переглядів,  11 коментарів

 ***

Гарного Вам читання!

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»