• Посилання скопійовано

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Ще на початку березня ми говорили про банальні (як тепер розуміємо) речі та максимум очікували підписання податкової реформи (законопроект №1210). Проте пендемія коронавірусу добралася і до нас та кардинально змінила роботу багатьох підприємств, підприємців та просто життя українців. Цілком можливо, що поміж усім цим ви могли пропустити щось важливе – і ось тепер зможете надолужити

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

1. Заборона перевірок, дистанційна робота та штрафи за порушення карантину: прийнято закон!

142 тис. переглядів, 36 коментарів

17 березня Рада прийняла в цілому Закон від 17.03.2020 р. №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». І одразу він був підписаний, опублікований та набрав чинності (17 березня). Цим Законом на час карантину забороняються перевірки бізнесу, дозволяється дистанційна робота, вводяться адмінштрафи та підвищується кримінальна відповідальність за порушення карантину. Крім того, введення карантину тепер вважатиметься форс-мажором. 

 

2. За кожного звільненого працівника під час карантину – штраф 51 тис. грн

134 тис. переглядів, 54 коментарі

Заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе наголосив, що згідно зі ст. 172 ККУ за звільнення працівників під час карантину роботодавцям загрожує штраф від 2000 до 3000 н.м.д.г. (34 000 - 51 000 гривень); або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; або виправні роботи на строк до двох років.

 

3. Нарахування та оподаткування зарплати під час карантину

87 тис. переглядів, 121 коментар

Те, чого чекали роботодавці, не трапилося – новоприйнятий Закон №530 не звільнив їх від сплати ЄСВ, ПДФО та військового збору на час карантину. Водночас ним введено окремий вид відпустки без збереження зарплати на весь час карантину, а за несвоєчасну сплату податків до 31 травня та ЄСВ у до 30 квітня штрафів не буде. Докладніше про нюанси нарахування та оподаткування зарплати під час карантину ми розповіли в аналітичній статті.

 

4. Як запобігти розповсюдженню коронавірусу на робочих місцях: рекомендації Держпраці

65 тис. переглядів, 8 коментарів

Держпраці першою, ще до запровадження карантину по всій Україні, навела рекомендації для роботодавців щодо запровадження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на робочих місцях

 

5. Зустрічайте — електронні лікарняні: прийнято постанову КМУ

64 тис. переглядів, 10 коментарів

Уряд прийняв постанову від 03.03.2020 р. №159, яка стосується запровадження електронних лікарняних. За словами Д. Дубілета, вони мають з'явитися вже у квітні 2020 року (щоправда, як це буде тепер, в час карантину - невідомо). Чому електронні листки непрацездатності – це круто, скільки вони коштуватимуть державі та що про це думає Мінсоцполітики? Читайте у новині.

 

6. Податкові пільги для бізнесу на час карантину: аналіз закону

57 тис. переглядів, 147 коментарів

Разом зі Законом №530 17 березня ВРУ прийняла Закон №533  зі змінами до ПКУ та інших законів щодо підтримки платників податків на період карантину. Ним передбачено мораторій на перевірки до 31 травня, звільнення від сплати ЄСВ (для ФОП), штрафів за несплату податків та несвоєчасне звітування (крім ПДВ, акцизу та ренти), а також перенесення строків нових правил з РРО. Закон набрав чинності 18 березня 2020 року.

 

7. Увага! Змінився режим роботи банків через карантин

51 тис. переглядів, 2 коментарі

Українські банки вживають заходів щодо зниження ризиків для співробітників і клієнтів на час карантину. Зокрема, тимчасово закривають частину відділень (рішення НБУ щодо цього дивіться тут); скорочують години роботи (які саме банки та як – читайте тут); впроваджують санітарні години й обмеження на кількість клієнтів у відділенні.

 

8. Карантин у зв’язку з коронавірусом: пам’ятка для роботодавця

49 тис. переглядів, 45 коментарів

З 12 березня в Україні введено карантин як засіб боротьби з коронавірусом. Він триватиме до 24 квітня і суттєво вплине на діяльність більшості суб’єктів господарювання. До чого слід приготуватися роботодавцям в цій ситуації - читайте в аналітичній статті від редакції.

 

9. Уряд розширив дозволені на час карантину види діяльності

45 тис. переглядів, 25 коментарів

25 березня Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України на 30 днів.  Термін завершення карантину змінено з 3 квітня 2020 року на 24 квітня 2020 року. Крім того, розширено дозволені на час карантину види діяльності та підкориговано норми щодо перевезень пасажирів.

 

10. Підвищення лімітів для «єдинників» та інші пільги для бізнесу та населення: ще один "противірусний" закон!

33 тис. переглядів, 10 коментарів

Підвищення лімітів для «єдинників», гнучкий режим роботи та допомога по частковому безробіттю на час карантину, відтермінування подання звітів, статистичної інформації тощо. Ці та інші новації прийняті 30 березня на позачерговому засіданні ВРУ (законопроект №3275). Докладніше про зміни до ПКУ ми розповідали тут, трудові зміни ось тут, а додаткові пільги з ЄСВ у цій новині.

 

11. Простій на підприємстві: порядок оформлення та оплати

22 тис. переглядів, 26 коментарів

Хоча визначення простою в українському законодавстві не нове, роботодавці застосовують його нечасто. Як наслідок, під час карантину, викликаного пандемією коронавірусу, у роботодавців виникає багато запитань щодо оформлення та оплати простою. Розглянемо їх у нашій статті

 

12. Переводимо працівників на час карантину на неповний робочий день: як це оформити?

22 тис. переглядів, 5 коментарів

Під час дії карантину деякі роботодавці бажають скоротити свої витрати, зокрема, і в оплаті праці. Це можна зробити, зокрема, шляхом встановлення працівникам неповного робочого часу. Але оформлення зміни режиму роботи має свої особливості, встановлені КЗпП.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»