• Посилання скопійовано

Що почитати на свята: 12 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

Цього року травневі свята ще довші, адже на цей період припали ще й великодні свята. Якщо за ці довгі вихідні ви аж раптом скучили за роботою або ж просто маєте натхнення щось цікавеньке прочитати, рекомендуємо добірку з 12-ти найпопулярніших матеріалів редакції за квітень

Що почитати на свята: 12 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

1. З 10 квітня діють Перелік КВЕДів та порядок отримання карантинної допомоги 8000 грн

75 тис. переглядів, 169 коментарів

Кабмін постановою від 07.04.2021 р. №328 затвердив Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2; та Порядок використання коштів державного бюджету для надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів. Крім того, постановою КМУ від 07.04.2021 р. №329 затверджено новий перелік КВЕДів. 

 

2. Карантинні зони та обмеження у містах: дані станом на 1 травня

37 тис. переглядів, 8 коментарів

Щодня МОЗ публікує ознаки для визначення регіону зі значним поширенням COVID-19.  За ними, станом на 1 травня, у «червоній» зоні перебувають 7 областей, в «помаранчевій» 8 областей, у «жовтій» уже дев'ять областей та Київ

 

 3. Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та нова декларація з ЄП для ІІІ групи — вже в Е-кабінеті

31 тис. переглядів, 94 коментарі

З 1 квітня в Електронному кабінеті ДПС вже з'явилася можливість заповнити єдину звітність з ПДФО, ВЗ й ЄСВ та нову форму декларації з єдиного податку для ФОПів ІІІ групи. Нагадаємо, що граничний термін подання цих нових форм - 11 травня 2021 року (про це тут).

 

4. Додатки до об'єднаної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ: як заповнити е-формат?

31 тис. переглядів, 44 коментарі

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (ідентифікатор форми J/F0500106) має шість додатків. У Меdос.ua розглянули заповнення деяких з них, а саме:

  • додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (ідентифікатор формиJ/F0510106). Про нього тут;
  • додатку 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору». Про це тут;
  • додатку 5 «Відомості  про трудові відносини осіб та період проходження військової служби». Читайте тут;
  • додатку 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства». Про нього за посиланням.

 

5. З 9 квітня діє закон про карантинну допомогу ФОПам та працівникам

30 тис. переглядів, 27 коментарів

8 квітня опубліковано в «Голосі України» №65 Закон від 30.03.2021 р. №1358-IX «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Його норми почали діяти з 9 квітня (з дня, наступного за днем його опублікування). Які умови та розмір виплати допомоги? Кому допомога не надаватиметься? Який порядок виплати допомоги? Якою буде відповідальність застрахованих осіб? Читайте у новині.

 

 6. З 5 квітня ДПС буде вести оперативний облік сплачених податків та ЄСВ по-новому

28 тис. переглядів, 22 коментарі

Мінфін наказом від 12.01.2021 р. №5 затвердив Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ. Суть документу полягає в: унормуванні правил ведення в контролюючих органах оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ, забезпеченні функціонування автоматизованої системи попереднього та загального контролів,  які здійснюються структурними підрозділами органів ДПС за напрямами роботи для забезпечення достовірності облікових показників щодо стану розрахунків платників з бюджетами та цільовими фондами, запровадженні електронного документообігу в процесі ведення обліку платежів органами ДПС. 

 

7. Як заповнити рядок 032 додатку 4ДФ до єдиної звітності?

28 тис. переглядів, 67 коментарів

Податківці навели алгоритм заповнення рядку 032 додатку 4ДФ до єдиної звітності. У рядку 032 зазначається код Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ.

 

8. Чому не приходять квитанції №2 щодо квартальної єдиної звітності?

27 тис. переглядів, 113 коментарів

Оскільки програмне забезпечення ПФУ не готове до коректної обробки Розрахунку та Декларації, квитанції №2 не формуються, всі відправлені звіти знаходяться в черзі на обробку. Наразі ПФУ здійснює аналіз помилок, на основі якого до програмного забезпечення ПФУ вносяться коригування. Але офіційно ані ПФУ, ані ДПС про це не повідомляли

 

9. Коли фізособам-«єдинникам» вперше зазначати дані про ЄСВ у єдиній звітності?

27 тис. переглядів, 23 коментарі

Фізособи-«єдинники» І та ІІ груп вперше подають до ДПС додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік, а фізособи-«єдинники» ІІІ групи – за IV квартал 2021 року. На цьому наголосила ДПС у Черкаській області.

 

10. З 1 травня видавати листки непрацездатності будуть по-новому

26 тис. переглядів, 10 коментарів

Кабмін постановою від 31.03.2021 р. № 323 виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Про це ми писали тут. Як виплачувати лікарняні та декретні за нових умов? Як новий Порядок впишеться у звичний алгоритм виплати лікарняних та декретних? Чи вплине він на оформлення кадрової документації? Ми докладно розповіли в аналітиці від редакції.

 

11. Допомога від держави та місцевих рад: пам’ятка для ФОП та працівників

25 тис. переглядів, 42 коментарі

Посилення карантинних обмежень призвело до відновлення фінансової допомоги деяким ФОП та працівникам від держави. Як отримати цю допомогу і які наслідки це матиме, читайте в нашій статті.

 

12. Єдина звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: чи подавати «пустишку»?

23 тис. переглядів, 27 коментарів

Чи потрібно суб’єкту господарювання подавати єдину «зарплатну» звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ, якщо немає що декларувати чи немає найманих працівників, або їм не нараховувалися доходи? ДПСУ спробувала на це відповісти у свіжому листі від 07.04.2021 р. №2123/0/99-00-04-02-01-09; коментар редакції до нього читайте тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»