• Посилання скопійовано

Що почитати у травні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за другий місяць війни

На жаль, війна триває. Тож й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

Що почитати у травні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за другий місяць війни

1) За неповернення чоловіків з-за кордону під час війни – до 10 років в'язниці: законопроєкт

78 тис. переглядів

«Слуги народу» зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7265. Ним пропонується ввести кримінальну відповідальність (позбавленням волі на строк від 5 до 10 років) за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Щоправда, Головне науково-експертне управління Апарату ВРУ висловило численні зауваження до законопроєкту. З огляду на це, наразі законопроєкт відправлено на доопрацювання.

 

2) Надаємо відпустку та рахуємо відпускні під час війни: поради від редакції

67 тис. переглядів

Скасування на час війни святкових і неробочих днів спричинило багато запитань у роботодавців. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? А середню зарплату як рахувати? І що робити з тривалістю відпустки?

 

3) Міноборони затвердило новий порядок ведення реєстру військовозобов’язаних

56 тис. переглядів

Цей Порядок встановлює процедури збирання, зберігання, обробки та використання відомостей Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

 

4) За І квартал 2022 року роботодавці мають подавати ще квартальну єдину звітність

47 тис. переглядів

За І квартал слід складати ще квартальну єдину звітність щодо доходів, нарахованих (виплачених) фізособам, та ПДФО, ВЗ та ЄСВ з таких доходів. До того ж поки так й не прийнято ВРУ закон про введення щомісячної єдиної звітності.

 

5) Як ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну?

41 тис. переглядів

19 квітня був граничним днем для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. У 2022 році реквізити рахунків для сплати ЄСВ не змінилися. Через збільшення МЗП треба було б сплатити, як мінімум, 4290 грн за І кв. 2022 року. Але через війну всі ФОПи мають сплачувати ЄСВ тільки за січень-лютий у сумі 2860 грн.

 

6) Увага! Воєнний стан продовжено ще на місяць – до 25 травня

32 тис. переглядів

22 квітня Закон про продовження дії воєнного стану підписано та опубліковано. Як продовження воєнного стану впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Про це читайте у статті від редакції.

 

7) Подали заяву на допомогу 6500 грн, але досі не отримали коштів: які подальші дії?

32 тис. переглядів

Для уточнення, чи дійсно ви потрапили до Реєстру отримувачів, необхідно звернутись до Мінцифри із відповідним запитом. Кошти найближчим часом будуть перераховані всім отримувачам, які успішно потрапили до реєстрів Програми «єПідтримка» у період з 23 по 31 березня. Мінекономіки наголосило, що вживає для цього усіх необхідних заходів

 

8) З 5 квітня діють зміни для «єдинників» зі ставкою 2%, митна реформа та звільнення від податку на нерухомість!

27 тис. переглядів

5 квітня офіційно опубліковано Закон №2142-ІХ. Ним, зокрема, передбачено:

  • зміни до правил застосування групи ЄП за ставкою 2%. Про це розповіли податківці. А докладніше про всі зміни читайте в аналітиці від редакції;
  • вдосконалення положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції. Докладніше – у цій статті;
  • подовження з трьох до шести місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду. Більше тут;
  • звільнення від сплати податку на нерухомість та зміни щодо пільг з екоподатку, про що детальніше у цій статті;
  • повністю звільнення від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами. Про це тут.

 

9) Як отримати допомогу багатодітним сім'ям від ЮНІСЕФ через війну?

27 тис. переглядів

В Україні спільно з ЮНІСЕФ запустили програму грошової допомоги для родин з дітьми, які постраждали внаслідок війни з Росією. Право на матеріальну допомогу мають родини з трьома чи більше дітьми до 18 років, якщо принаймні одна дитина ще немає 2 років. Також на неї можуть розраховувати родини з двома або більше дітьми, якщо один із неповнолітніх має інвалідність. Допомога надаватиметься одноразово на три місяці з розрахунку по 2200 грн на кожного члена родини. Проте сума не перебільшить виплати як на п’ять осіб. Тобто родина з п’яти членів одноразово може отримати 33 тисячі гривень.

 

10) Новації квітня: що і для кого змінилося?

24 тис. переглядів

Нюанси індексації зарплати в квітні, початок роботи спецгрупи ЄП, нові довідники податкових пільг, зміни для «єдинників» зі ставкою 2%, митна реформа та звільнення від податку на нерухомість... Про це та ще з десяток змін ми писали в традиційному матеріалі від редакції.

Про зміни у травні читайте тут.

 

11) Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки

25 тис. переглядів

Під час війни і у працівників, і у роботодавців з’явився новий інструмент – не звільнення, а призупинення трудових відносин. Яких правил при цьому слід дотримуватися? Як оформити та яких наслідків від цього чекати? Читайте про це в нашій статті

 

12) Щомісячна єдина звітність, скасування лімітів доходів для ЄП, зміни у перевірках: ВРУ підтримала закони!

24 тис. переглядів

1 квітня ВРУ підтримала два важливі законопроєкти з податковими змінами - №7233 (у першому читанні) та №7234 (в цілому). Тож долю щомісячної єдиної звітності мають вирішити ще у ІІ читанні.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»