• Посилання скопійовано

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

10 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у травні 2022 року. Серед них - нюанси індексації зарплати, граничний термін подання квартальної податкової звітності, зміна порядку виплат допомоги переселенцям тощо

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

1)  Індексація зарплати — нюанси у травні

У березні 2022 індекс інфляції становив 104,5%. Тож з'явиться вперше обов'язок нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у грудні 2021 року та січні-лютому 2022 року, а для всіх інших будуть діяти нові збільшені коефіцієнти.

Зверніть увагу: зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. 

У травні  2022 року поріг індексації не зміниться та становитиме 2481 грн, як у січні.

Докладно (і на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

2) Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні? 

На травневі свята українці мали б мати подовжені вихідні (з 30 квітня по 2 травня та з 7 по 9 травня). Але через війну працівники працюватимуть в понеділки 2 та 9 травня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Для банків це теж будуть робочі дні.

 

3) 2 травня є граничним терміном сплати деяких податків та зборів

Відповідно до ст. 73 КЗпП, 1 травня (День праці) є святковим днем. А 2 травня (понеділок) мало би бути вихідним днем (оскільки святковий день припадає на неділю). Щоправда, за Законом №2136 ці правила не діють під час воєнного стану. А отже, саме 2 травня закінчується строк сплати деяких податків та зборів, зокрема:

  • ПДВ, акцизного податку, плати за землю, рентної плати за березень 2022 року;
  • єдиного податку платниками 4-ї групи за I квартал 2022 року;
  • авансового внеску з туристичного збору за квітень 2022 року;
  • ЄСВ особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерського господарства за результатами фінансового року (остаточний розрахунок за 2021 рік).

Звертаємо увагу! Як повідомила ДПСУ, платники податків звільняються від відповідальності у випадку відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання строків сплати податків та зборів. Проте такі обов’язки мають бути виконані платниками податків одразу після припинення дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

 

4)  З травня змінюється порядок виплат допомоги переселенцям

З травня 2022 року на допомогу зможуть претендувати тільки ті переселенці, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації. Про це читайте тут. Новий перелік територій для виплати допомоги переселенцям з травня дивіться тут.

 

5) Нові правила сплати акцизу за тютюн перенесли на 1 травня 2022 року

З 1 травня запрацює новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Але законопроектом №7311 хочуть залишити старі правила сплати для тютюну, придбаного до 1 травня.

 

6) 10 травня - граничний термін подання звітності за I квартал 2022 року

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОП 3 групи III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>> У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 25 травня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

 

7) 20 травня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за І квартал 2022 р.

Яких саме - читайте у цій новині. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 25 травня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

8) При переході на спецгрупу ЄП з 1 квітня відзвітувати вперше потрібно буде до 20 травня включно

Податковий (звітний) період для платників «спецгрупи» дорівнює календарному місяцю. І строки подання декларації – звичайні місячні. Тобто протягом 20 днів після закінчення звітного місяця! Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації. Тобто протягом 10 днів після 20 числа місяця подання звітності. Наприклад, при переході на цю групу ЄП з 1 квітня, відзвітувати вперше потрібно буде до 20 травня включно, а сплатити податок до 30 травня включно.  Щоправда, форми декларації ще немає.

 

9) До 25 травня - в Україні воєнний стан

23 квітня набрав чинності Закон №2212-IX. Ним воєнний стан в Україні продовжено з 05:30 25 квітня 2022 року строком на 30 діб (тобто до 25 травня). Як це впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте у статті від редакції.

 

10) До 31 травня в Україні діє карантин

Нагадаємо, що термін дії карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні для запобігання розповсюдженню COVID-19 діє в Україні до 31 травня включно. Чи буде його продовжено, наразі невідомо. Про це повідомимо додатково.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»