• Посилання скопійовано

Новації квітня: що і для кого зміниться?

17 важливих змін і подій, які очікують українців у квітні 2022 року

Новації квітня: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати — нюанси у квітні

У квітні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами, які з’явилися ще у січні та лютому 2022 року. А деякі будуть індексувати зарплату за новим коефіцієнтом (це стосується роботодавців, які збільшували оклади в січні та квітні  2021 року). Крім того, вперше будуть індексувати ті, які збільшили оклади у жовтні та листопаді  2021 року.

Докладно (і на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

2) З 1 квітня починає працювати спеціальна ІІІ група ЄП зі ставкою 2%

Тимчасово з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками ЄП третьої групи можуть бути ФОП та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, встановлюється у розмірі 2% доходу. Більше читайте тут, а усі новини на цю тему за посиланням.

 

3) З 1 квітня фізособи-«єдинники» 1 та 2 груп звільняються від сплати ЄП

Податківці нагадують, що з 1 квітня та до кінця війни фізособи-«єдинники» 1 та 2 груп мають право не сплачувати податок. Також про це читайте в аналітиці від редакції тут.

 

4) З 1 квітня діє оновлений перелік військовозобов'язаних жінок

З 1 жовтня 2022 року всі жінки за новим переліком мають стати на облік у військкоматах. Новий перелік діє з 1 квітня та містить лише 14 професій (бухгалтери у ньому є), за старим переліком їх було 35

 

5) З 1 квітня змінилися форми заявок для надання фінансової підтримки фермерським господарствам

Мінагрополітики затвердило нові форми заявок для участі у конкурсі на отримання фінансової підтримки сімейного фермерського господарства.

 

6) Роздрібний акциз з тютюну: як сплачуємо з 1 квітня?

За довоєнними планами з 1 квітня 2022 року мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Але його перенесли на 2023 рік.

 

7) З 1 квітня Україна переходить на електронні лікарські рецепти

МОЗ з метою посилення контролю за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів з 1 квітня 2022 року запроваджує обов’язковий перехід на електронні лікарські рецепти.

 

8) З 1 квітня – нові довідники податкових пільг

Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №107/1 та №107/2 (станом на 01.04.2022 р.).

 

9) Перерахунок пенсій у квітні

Планової індексації пенсій у квітні не буде, але пенсії перерахують пенсіонерам, які працюють. Пенсію підвищать особам, які мають не менше 24 місяців страхового стажу з моменту призначення пенсії. Перерахунок відбудеться автоматично - звертатися нікуди не потрібно. Розмір надбавки буде залежати від одержуваної зарплати і кількості відпрацьованого стажу. Самі надбавки будуть виплачені тільки в липні, коли дані про стаж отримає Пенсійний фонд. Тобто фактично пенсії зростуть влітку, але перерахунок відбудеться у квітні.

 

10) З 5 квітня діють зміни для «єдинників» зі ставкою 2%, митна реформа та звільнення від податку на нерухомість!

5 квітня офіційно опубліковано Закон №2142-ІХ. Ним, зокрема, передбачено:

  • зміни до правил застосування групи ЄП за ставкою 2%. Про це розповіли податківці. А докладніше про всі зміни читайте в аналітиці від редакції;
  • вдосконалення положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції. Докладніше – у цій статті;
  • подовження з трьох до шести місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду. Більше тут;
  • звільнення від сплати податку на нерухомість та зміни щодо пільг з екоподатку, про що детальніше у цій статті;
  • повністю звільнення від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами. Про це тут.

 

11) З 5 квітня діятиме закон щодо розвитку виноградарства та садівництва в Україні 

Передбачається викуп земель державної й комунальної власності громадянами, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2016 року. Більше про закон читайте тут.

 

12) З 16 квітня діють нові податкові та митні пільги для бізнесу

Законом від 01.04.2022 р. №2173-IX, зокрема, передбачено:

  • наділення податкового органу повноваженнями щодо здійснення контролю у сфері ціноутворення на період воєнного, надзвичайного стану;
  • для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не застосовується обмеження щодо обсягу доходу для перебування на цій групі;
  • врегульовано наслідки з оподаткуванням податку на прибуток при переході платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену зі застосуванням ставки 2% і навпаки;
  • звільнення від оподаткування митними платежами операцій з ввезення товарів, кінцевими отримувачами яких є правоохоронні органи, Міністерство оборони України, ЗСУ та інші військові формування.

 

13) 19 квітня - останній день для сплати ЄСВ за І квартал.

Але з 1 березня звільняються від сплати ЄСВ за себе:

  • ФОПи–«єдинники»;
  • ФОПи на загальній системі оподаткування,
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність,
  • члени фермерського господарства.

Тож за І квартал слід сплатити за січень-лютий у розмірі не менше 2860 грн.

Ті, хто скористається цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Ця норма припинить дію через рік після закінчення воєнного стану.

Але добровільно сплачувати ЄСВ ФОПи все ж таки можуть. І в цьому випадку вони, звісно, мають зазначати суми такого ЄСВ в декларації. 

 

14) До 25 квітня в Україні діє воєнний стан

Згідно з Указом Президента №133/2022, воєнний стан продовжено ще на 30 днів – до 25 квітня. Усі новини на тему воєнного стану читайте за посиланням>>>

 

15) З 27 квітня змінилися правила організації діловодства та архівного зберігання документів

Мін'юст вніс зміни до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях

 

16) 29 квітня закінчується строк подання органам статистики фінансової звітності за I квартал 2022 року.

 

17) Як працюватимемо та відпочиватимемо у квітні у зв’язку з Великоднем? 

Завдяки Великодню українці мали б мати подовжені вихідні з 23 по 25 квітня. Але через війну роботодавці їх встановлюють на свій розсуд. Про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»