• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 – 8 травня

Ще більше грошових допомог для ТПО та оновлення переліку територій для їх виплати; затвердження форми декларації для спецгрупи ЄП; відновлення реєстрації ПН та РК, але відстрочення збільшення ВЗ до 3%, повернення оподаткування імпорту і змін у перевірках ДПС

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 – 8 травня

Оновлено перелік територій для виплати допомоги переселенцям 
Наказом від 06.05.2022 р. №85 Мінреінтеграції затвердило оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися виплати. Нагадуємо, перелік не є фіксованим документом – він регулярно актуалізується. Попереднє оновлення дивіться тут.

Станом на 06.05.2022 року в оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації чи в оточенні (блокуванні), додалися три громади Миколаївської області та одна громада Запорізької області.

Загалом до переліку ввійшли 7 областей. Це територіальні громади Дніпропетровська (2 громади), Донецька (66 громад), Запорізька (50 громад), Луганська (37 громад), Миколаївська (18 громад), Харківська (51 громада) та Херсонська (49 громад).

Тобто усі внутрішньо переміщені особи, які перемістилися з цих громад, гарантовано отримають грошову допомогу від держави.

 

Для внутрішньо переміщених осіб – ще більше грошових допомог
Норвезька рада у справах біженців (NRC) почала реєструвати на отримання грошової допомоги для внутрішньо переміщених осіб. На допомогу можуть претендувати лише особи, які не реєструвалися та не отримували грошову допомогу від ООН чи інших іноземних організацій.

Крім того, з’явилася ще одна допомога від ООН. Мінсоцполітики уклало меморандум про взаєморозуміння з Всесвітньою продовольчою програмою, відповідно до якого внутрішньо переміщені особи з числа найбільш вразливих груп отримають додаткові до державних програм грошові виплати. Виплата додаткової грошової допомоги вразливим домогосподарствам буде здійснюватися за три місяці в розмірі 2220 грн на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більше, ніж для трьох осіб.

 

Хто з чоловіків під час воєнного стану може виїжджати з України?
Кабмін вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Про це повідомила Держприкордонслужба.

З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Проте така заборона не є абсолютною. Хто тепер з чоловіків має право на виїзд за кордон під час війни – читайте тут.

 

Збільшення ВЗ до 3%, повернення оподаткування імпорту та зміни у перевірках ДПС відкладаються
На початку травня нардепи мали б прийняти за основу і в цілому законопроєкт №7311. Ним, зокрема, пропонується:

  • збільшити ставку військового збору з 1,5% до 3%;
  • врегулювати питання проведення камеральних перевірок та облік поворотної фіндопомоги для спецгрупи ЄП;
  • відновити оподаткування імпорту товарів, що ввозяться платниками ЄП першої, другої та третьої груп;
  • повернути митні платежі та оподаткування імпорту авто тощо.

Але за повідомленням нардепа Я. Железняка, цього не відбудеться. Адже наразі немає єдиної точки зору щодо необхідності впровадження норм цього проєкту Закону.

Тим часом Д. Гетманцев все ж сподівається на підтримання ВРУ цього законопроєкту. За його словами, на наступних засіданнях ВРУ відбудеться розгляд основного та суміжних законопроєктів.

 

Три законодавчі новації, які вже набрали чинності
По-перше, з 6 травня діє спрощена процедура отримання статусу безробітного. Законом №2220-ІХ передбачено особливості надання статусу безробітного, виплати допомоги по безробіттю на час війни. Також ним для роботодавців спрощується отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

По-друге, відбудеться дерадянізація законодавства. Законом №2215–IX «вичищено» майже 1200 актів органів державної влади та управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР). Крім того, дано доручення КМУ напрацювати нові Трудовий кодекс, Житловий кодекс та Кодекс про адміністративні проступки.

По-третє, з 30 квітня запрацювали нові правила індексації пенсії. Закон №2040–IX забезпечує щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів з урахуванням показників інфляції та росту середньої заробітної плати.

 

Приготуйтеся! Незабаром має відновитися реєстрація ПН та РК
Нагадаємо, що ще з початку війни було призупинено реєстрацію ПН та РК. Тоді ДПС наголошувала, що оновлені форми податкової накладної/розрахунку коригування будуть доступні платникам податків після завершення воєнного стану, про що платників податків буде проінформовано додатково.

Наразі Д. Гетманцев повідомив, що реєстрація податкових накладних найближчим часом відновиться та стане обов'язковою.

«Все як у добрі старі мирні часи, тільки без скруток та фіктарів. Не ображайтеся, контроль буде жорстким, а система по-воєнному безпечна» – наголосив він.

 

Мінфін затвердив форму декларації для спецгрупи ЄП
Мінфін наказом від 26.04.2022 р. №124 затвердив форму декларації платника єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% доходу. Він набрав чинності 6 травня 2022 р. (з дня офіційного опублікування).

Звертаємо увагу, що «єдинники» 3 групи зі ставкою 2% доходу зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду. Граничний термін подання декларації платника ЄП 3 групи з особливостями оподаткування за квітень припадає на 20 травня 2022 року.

 

«Зарплатний» звіт за 1 квартал 2022 року під час війни: на що звернути увагу?
За 1 квартал 2022 року ми все ще подаємо один звіт про нараховані та виплачені фізособам доходи, як і минулого року.

Але війна змусила роботодавців застосовувати багато новацій щодо працівників. Розглянули найпопулярніші з них у цій статті.

 

10 травня – граничний термін подання податкової звітності за I квартал 2022 року
Нагадуємо, що 10 травня (вівторок) є граничним терміном подання податкової звітності за I квартал 2022 року, а також алкогольно-тютюнової звітності за квітень 2022 року.

Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут.

У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 25 травня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Що нового розповіли податківці?

  1. До кого з бізнесу прийде ДПС з фактичними перевірками під час війни? Першочергово фактичні перевірки проводяться за скаргами громадян щодо відмови СГ у розрахунках платіжною карткою, незастосування РРО при розрахунках за продаж підакцизної продукції; продажу алкоголю у разі заборони місцевою владою під час війни.
  2. ДПС має право перевіряти ціноутворення під час війни. Податківці нагадують, що з 1 квітня діють нові правила проведення фактичних перевірок. Зокрема, податківці можуть під час таких перевірок перевіряти ціноутворення.
  3. Як відмовитися від застосування спецгрупи ЄП? Наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2% з 01.06.2022 р., заява про відмову повинна бути подана до ДПС не пізніше 31.05.2022 р. Про це читайте тут.
  4. В який строк та як відзвітувати зі спецгрупи ЄП за ставкою 2%? При переході на цю групу ЄП з 1 квітня, відзвітувати вперше потрібно буде до 20 травня включно, а сплатити податок до 30 травня включно. Вже є й форма декларації (про що читайте вище).
  5. Яку дату необхідно зазначити в рядках 5.1, 5.2 заяви про застосування спецгрупи з ЄП після 1 квітня? Податківці зазначили, що у заяві у рядку 5.1 або у полі «Дата, період зміни» рядку 5.2 слід зазначати наступний робочий день після подання заяви. Це буде день початку застосування нової групи.

 

Е-лікарняні в умовах війни: що нового?
МОЗ затвердило правила формування е-декретних для переселенців, які переїхали за кордон. Зокрема, на час воєнного стану МОЗ дозволило лікуючим лікарям формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН) без особистого прийому вагітної.

Тим часом у ФСС розповіли про наслідки для розрахунку, якщо е-лікарняний не змінив свій статус зі «закритий» на «готово до сплати». Так, через технічні збої е-лікарняні часто не змінюють статус попри вичерпання строків. У такому разі cлід орієнтуватись на дати: якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, минуло 7 днів, на 8 день з е-лікарняним можна працювати, навіть якщо його статус «закритий».

 

Нюанси роботи під час війни: свіжі роз’яснення Дежпраці

  1. Що таке призупинення трудового договору? Держпраці роз’яснила, що призупинення дії трудового договору може виникати, коли одночасно роботодавець у зв’язку з воєнними діями не може надати працівнику роботу, а працівник не може її виконувати.
  2. Чи можна під час війни надати щорічну відпустку тривалістю понад 24 дні? За рахунок власних коштів роботодавець має право надати в період дії воєнного стану основні оплачувані щорічні відпустки тривалістю понад 24 дні. Надання відпустки більшої тривалості є правом, а не обов’язком роботодавця, наголосила Держпраці.
  3. Чи може зовнішній сумісник під час війни працювати повний день? На час дії воєнного стану для вимушених переселенців скасовано обмеження для роботи за сумісництвом, які стосуються часу тривалості роботи. Тому працівника можна оформити не лише на 0,5 ставки, але й на більшу тривалість робочого часу.

 

Інші новини

  1. У «Дії» з’явилися нові послуги: роботодавці можуть подати заяву на компенсацію за працевлаштування переселенців, а ФОПи можуть змінити реєстраційні дані в ЄДР.
  2. Уряд вирішив заморозити тарифи на комуналку до завершення війни. КМУ рекомендує протягом воєнного стану органам, уповноваженим встановлювати тарифи, не підвищувати тарифи на теплоенергію та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.
  3. Як зміняться ціни на дизпаливо та бензин після підвищення надбавок? Мінекономіки встановило нову середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 35,63 грн, а 1 літра бензину – 31,19 грн. Отже, середня ціна дизпалива збільшиться на 1,97 грн, а бензину – 1,64 грн.
  4. Підприємствам надано можливість отримати компенсацію за збитки внаслідок війни. Підприємствам, які постраждали внаслідок російської агресії, слід звернутися до Генерального прокурора України з проханням ініціювати кримінальне провадження за фактом російської агресії проти підприємства.
  5. В Україні заборонять будь-яке використання російського рубля. У ВРУ зареєстровано три законопроєкти щодо заборони обігу російського рубля на території України та для транскордонних переказів і переміщень.

Чинне трудове законодавство встановило нові, простіші правила на час війни. В новому спецвипуску редакції «Робота у воєнний час» ми розповіли про найголовніші з них.

Зокрема, чи знаєте ви?

  • Які додаткові права з'явилися у роботодавців на час воєнного стану?
  • Як надаються відпустки (зокрема, і неоплачувані) та оплачується праця під час війни?

Докладні відповіді на ці та ще понад 20 запитань, ми виклали у новому спецвипуску «Дебету-Кредиту».

Замовляйте, він обов'язково стане вам в нагоді!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»