• Посилання скопійовано

Що почитати у липні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за четвертий місяць війни

Війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за червень

Що почитати у липні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за четвертий місяць війни

1) На «єДопомога» з 1 червня можна подати заявку на допомогу від міжнародних організацій

173 тис. переглядів

На соціальній платформі «єДопомога» (edopomoga.gov.ua) реалізовано можливість подати заявку на отримання додаткової грошової допомоги від міжнародних організацій. Для цього потрібно заповнити персональні дані та вказати IBAN, міжнародний номер банківського рахунку. Цей номер можна дізнатись в особистому кабінеті або у застосунку Банку, де відкритий банківський рахунок людини.

 

2) В які строки слід зареєструвати ПН та РК за лютий-травень 2022 року

33 тис. переглядів

Спершу ДПС повідомила, що для ПН/РК, складених до 30.04.2022 р. включно, граничним терміном є 14.07.2022 р., а для ПН/РК, складених з 01.05 по 15.05.2022 р. включно, граничним терміном є 11.06.2022 р.

Після появи цієї позиції платники ПДВ були обурені. Скоріш за все деякі з них почали скаржитися Д. Гетманцеву напряму. Бо наступного дня, 9 червня,  в його Телеграм-каналі зʼявився пост щодо цієї ситуації: «Податкові накладні за лютий-травень включно реєструються до 15 липня. Позицію податкової коригуємо на користь платника».

Згодом цю позицію підтвердив і Мінфін: платники ПДВ зобов’язані до 15 липня 2022 року зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року.

І ось, щоби усунути цю колізію остаточно, 10 червня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7458. Ним пропонується чітко визначити строки виконання платниками податкових обов’язків за податкові періоди лютий – травень 2022 року:

  • реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН - до 15 липня 2022 року,
  • подання податкової звітності - до 20 липня 2022 року,
  • сплати податків та зборів - не пізніше 31 липня 2022 року.

 

3) Обовʼязковий військовий облік жінок з 1 жовтня: які нюанси під час війни?

31 тис. переглядів

З 1 жовтня стартує військовий облік жінок. Беруть жінок, які молодше 60 років, не мають протипоказань через здоров'я та професія чи спеціальність якої є у Наказі Міноборони. Проте граничного строку взяття на облік поки не встановлено. Як діє наказ про військовий облік жінок в умовах воєнного стану? Якщо жінка стане на облік, чи означає це миттєву мобілізацію? Чи можуть призвати на військову службу жінку, яка має неповнолітніх дітей? Чи може жінка, яка стала на облік, виїхати за кордон? Які обов'язки у військовозобов’язаних жінок? Яке покарання передбачене за порушення правил військового обліку? Читайте у цій статті.

 

4) Освітянам мають повернути відпустку 56 днів під час війни

28 тис. переглядів

Під час воєнного стану вчителям надаються 24 календарні дні відпустки. Але як повідомили у МОН, у ВРУ вже є законопроєкт, яким передбачено повернення 56 днів відпустки, як це було до військової агресії рф.

 

5) Відновлення виплат 6500 грн та допомоги на проживання для ВПО: опубліковано зміни до Бюджету-2022

21 тис. переглядів

15 червня набрав чинності Закон від 31.05.2022 р. №2280-IX. Ним, зокрема, збільшено видатки на:

  • національну безпеку та оборону – 247769,9 млн грн;
  • поповнення резервного фонду – 1500 млн грн;
  • надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» для громадян, які через війну втратили роботу (йдеться про 6500 грн для тих, хто подав відповідну заявку) – 5824,5 млн грн;
  • фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду – 20063,1 млн грн;
  • надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житловокомунальних послуг – 12536,7 млн гривень.

 

6) Реєстрація ПН та РК за лютий-травень та коригування ПК: інформаційний лист ДПС

19 тис. переглядів

ДПС розповіла, що ПК, починаючи з червня 2022 року, формується виключно на підставі зареєстрованих ПН/РК. ПК, сформований на підставі первинки, має бути виключений з декларації за лютий-травень 2022 року шляхом подання уточнюючого розрахунку.

 

7) Заборону на виїзд чоловіків під час воєнного стану пропишуть у законі

19 тис. переглядів

22 червня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7484 «Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України"». Зокрема, у Законі «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» окремою статтею 3-1 пропонують прописати:

  • що громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі України під час дії воєнного стану;
  • порядок виїзду з України громадян чоловічої статі під час дії воєнного стану. Перелік винятків, хто все-таки матиме право виїзду, дивіться у новині.

 

8) Блокувати ПН та РК будуть ще більше: проєкт змін від Мінфіну

18 тис. переглядів

Мінфін оприлюднив проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації̈ податкової̈ накладної̈/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Завдяки змінам зупинення реєстрації ПН та РК буде відбуватися не тільки щодо складених ПН та РК, а й поданих на реєстрацію.

 

9) У червні індексувати зарплату слід було за новими збільшеними коефіцієнтами

18 тис. переглядів

У червні вперше з'явився обов’язок нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у березні 2022 року. Для всіх інших діяли нові збільшені відсотки, оскільки індекс інфляції за квітень 103,1%. Про індексацію зарплати у липні читайте тут.

 

10) Зміна прожиткового мінімуму з 1 липня: на які показники це вплине? 

16 тис. переглядів

З 01.07.2022 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Для працездатних осіб він буде становити 2600 грн. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте у статті від редакції.

 ***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»