• Посилання скопійовано

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

12 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у жовтні 2022 року

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати – нюанси у жовтні

У жовтні індексувати зарплату потрібно буде в межах розміру прожиткового мінімуму липня. При цьому нараховувати індексацію потрібно за коефіцієнтами вересня, оскільки індекс інфляції за серпень становив 101,1%

Тож нового обов’язку першого нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у червні - вересні 2022 року ще не буде.

Більше про нюанси індексації зарплати у жовтні (на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

2) Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні?

14 жовтня в Україні є державним святом – День захисників і захисниць України. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це буде робочим днем з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Про це у новині.

 

3) З 1 жовтня – новий розмір мінзарплати: на що це вплине?

За Законом про Держбюджет на 2022 рік з 1 жовтня розмір мінімальної зарплати становитиме: у місячному розмірі — 6700 грн, у погодинному — 40,46 грн. У кількох аналітичних статтях ми розповіли, які наслідки це матиме для бізнесу. А саме:

  • Як вплине зростання МЗП на оплату праці, лікарняних, декретних, відпускних? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників? Читайте тут.
  • Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 жовтня підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Про це тут.
  • Як зростуть штрафи за порушення трудового законодавства? Чи вплине ріст МЗП на розмір місцевих податків і зборів? Читайте у цій статті.

 

4) Планові перерахунки пенсій з 1 жовтня

У ПФУ розповіли, що з 1 жовтня будуть проведені перерахунки пенсій у зв’язку зі:

– зміною розміру мінімальної заробітної плати з 6 500 грн до 6 700 грн;

– встановленням отримувачам пенсії, яким виповнилося 70 років:

  • щомісячної компенсаційної виплати в розмірі до 300 грн (в межах 10340,35 грн), до досягнення ними віку 75 років;
  • мінімальної пенсійної виплати на рівні 3000 грн за наявності повного страхового стажу або пропорційно набутому страховому стажу;

– збільшенням мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

 

5) З 1 жовтня має запрацювати «митний безвіз»

Під час засідання Ради асоціації Україна – ЄС оголошено про можливість приєднання до міжнародних митних конвенцій з 1 жовтня цього року, завдяки чому запрацює так званий «митний безвіз».

 

6) З жовтня запрацює оновлена програма пільгового іпотечного кредитування

Програма доступної іпотеки під 3% річних з жовтня 2022 року запрацює для військовослужбовців, правоохоронців, медиків, педагогів та науковців. На наступному етапі - з початку 2023 року - вона стане масовою і отримати дешевий іпотечний кредит (під 7% річних) матимуть змогу усі українці, які потребують поліпшення житлових умов та відповідають вимогам програми. Про це детальніше читайте тут.

 

7) З 1 жовтня змінюється механізм виплат субсидій

Мінсоцполітики змінює механізм виплат субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання побутового палива і скрапленого газу. Про це йдеться в постанові КМУ від 16.09.2022 р. №1041. Згідно з постановою, виплати субсидій та пільг здійснюватимуться через органи ПФУ. Для призначення субсидій потрібно подати заяву та декларацію.

 

8) З 1 жовтня ВПО зможуть отримувати соціальні послуги за місцем перебування

1 жовтня Мінсоцполітики впроваджує в усіх регіонах України Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС). Це дозволяє централізувати призначення, нарахування та виплати для ВПО, що значно прискорить отримання допомоги та розв'язання проблемних питань переселенців. Мета впровадження ЄІССС: кожен переселенець буде отримувати послуги за місцем свого фактичного перебування.

 

9) З 1 жовтня водії повинні їздити з увімкненими фарами

З 1 жовтня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності -  ближнє світло фар. Більше тут.

 

10) 19 жовтня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за ІIІ квартал 2022 року

19 жовтня закінчується строк сплати ЄСВ фізичними особами — підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, і членами фермерського господарства за ІІI квартал 2022 р.

 

11) Пільгові кредити аграріям продовжили до 31 жовтня

До 31 жовтня уповноважені банки прийматимуть заявки від с/г товаровиробників на отримання кредиту в розмірі до 90 млн грн. Фінансування відбуватиметься в межах програми «Доступні кредити 5-7-9». Відсотки і надалі сягатимуть від 0% до 9%, залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва. Кредит надаватиметься максимум на 5 років, якщо с/г виробник бере його на реалізацію інвестиційного проекту та на рефінансування заборгованості, а також максимум на 3 роки – для фінансування оборотного капіталу.

 

12) А наприкінці місяця – не забудьте перевести годинники на «зимовий час»! 

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, в ніч з суботи на неділю 30 жовтня потрібно буде перевести на годину назад! Про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»