• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 – 22 січня

Нові рахунки для сплати ЄСВ з 1 лютого; оновлення переліку ТОТ та територій, на яких ведуться/велися бойові дії; проєкт нової декларації з податку на прибуток, скасування звіту про квоти та наближення звітності «єдинниками» за 2022 рік (все що потрібно знати)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 – 22 січня

З 1 лютого запрацюють нові рахунки для сплати ЄСВ
Нагадаємо, що з 1 січня почали діяти нові рахунки зі сплати податків. Тоді зазначалося, що рахунки з ЄСВ залишилися незмінними.

Проте 17 січня київські податківці повідомили, що з 1 лютого 2023 року сплата єдиного соцвнеску має здійснюватися на рахунки 3556, які відкриті на ім’я ГУ ДПС у м. Києві за 201-204 символами звітності. Реквізити рахунків для сплати ЄСВ по м. Києву з 1 лютого будуть розміщені на субсайті ГУ ДПС у м. Києві у розділі «Рахунки для сплати платежів».

Зауважимо, що наразі від ДПС загальної інформації про це немає. Але як тільки вона з’явиться, ми одразу про це повідомимо.
Зверніть увагу, що у разі помилкової сплати податків/зборів чи ЄСВ на неправильні реквізити платнику, слід подати заяву на перекид коштів на правильні реквізити. Більше читайте тут.

 

Звітування «єдинниками» за 2022 рік: що потрібно знати?
Як відомо, 30 грудня набрав чинності Наказ Мінфіну від 24.11.2022 р. №394, яким викладено у новій редакції декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця, платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) та платника єдиного податку четвертої групи.

Хто ж має подавати нові форми за підсумками 2022 року? ДПСУ роз’яснила: тільки ті фізособи-«єдинники» 1-3 груп, у яких виникає обов’язок визначити МПЗ, вперше подають звітність за новою формою разом з додатком 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» за 2022 рік.

Також окремо ми розповіли про нюанси звітування за 2022 рік для:

  • ФОП-«єдинників» І та ІІ груп. Зокрема, як заповнити декларацію у разі вирішення не сплачувати авансові внески з ЄП та ЄСВ? Коли можна не подавати додаток 1? Читайте в аналітиці від редакції. А також про це у роз’ясненнях податківців тут і тут.
  • ФОП – платників ЄП ІІІ групи. Нагадаємо, що такі платники ЄП, які сплачують його за ставками 3% та 5%, подають декларацію щоквартально наростаючим підсумком. Як скласти річну декларацію та коли її треба подати – читайте у статті від редакції.

А про те, як заповнювати ФОПам ІІІ групи додаток 2 до декларації спецгрупи ЄП за грудень 2022 року, – податківці розповіли тут.

 

Декларація з податку на прибуток знову зміниться
17 січня ДПСУ оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну, яким пропонується викласти у новій редакції декларацію з податку на прибуток та внести зміни до її додатків. Зокрема, пропонують:

  • доповнити рядок 10 декларації «Особливі примітки» позицією щодо подання декларації учасником індустріального парку;
  • доповнити показники декларації новими рядками, в яких зазначаються передбачені пунктом 142.4 ПКУ об’єкти оподаткування;
  • додаток ТЦ до декларації викласти у новій редакції;
  • доповнити декларацію додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожний пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Змінено граничні терміни для виконання податкових обов’язків за лютий-травень
ДПС нагадує: 15 та 20 липня і 1 серпня 2022 р. є остаточними граничними строками для платників податків, що мали можливість виконувати свої податкові обов’язки, які за загальними правилами повинні були бути виконані у лютому - травні 2022 року.

 

Що ще розповіла ДПС?

  1. Фізособа-«єдинник» занизила зобов'язання, але виправила помилку: чи буде штраф під час війни? У разі самостійного виправлення платником податків помилок, що призвели до заниження ПЗ у звітних періодах, що припадають на період дії ВС, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафів та пені.
  2. Чи має зазначати фізособа-«загальник» у декларації інформацію про своє майно? Фізособа-«загальник» повинна подавати за результатами календарного року декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.
  3. Які наслідки подання фінзвітності не за встановленою формою разом з декларацією з прибутку? Подання додатків до податкової декларації, у тому числі фінансової звітності, не за встановленою формою може призвести до невизнання такої декларації податковою звітністю.
  4. Як звітувати з КІК? Вперше звіти про КІК будуть подаватись за 2022 рік разом з податковою звітністю за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та пеня до звітності КІК за 2022 та 2023 роки не застосовуватимуться.
  5. За які легкові авто потрібно сплачувати транспортний податок у 2023 році? У 2023 році за легкові автомобілі вартістю понад 2512500 грн необхідно сплачувати транспортний податок.

 

Як удосконалять механізм блокування ПН?
18 січня на онлайн-зустрічі з бізнесом ДПС, Мінфін, Д. Гетманцев обговорили запровадження Реєстру «ризикових» платників податків та запровадження чітких і зрозумілих правил блокування податкових накладних, а також перспективи запровадження механізму відповідальності ДПС за неправомірні рішення. Більше подробиць у новині.

 

Увага! За 2022 рік вже не потрібно звітувати щодо квот з праці
29 жовтня набрав чинності Закон №2622-IX щодо реформування служби зайнятості, соцстрахування на випадок безробіття та виплати компенсації ЄСВ за працевлаштованих з числа безробітних. Тож з цього часу вже не працює механізм квотування на працевлаштування окремих категорій осіб. Відповідно звітувати з них вже роботодавці не повинні.

До того ж наказом від 29.12.2022 р. №5574 Мінекономіки вже скасувало Порядок надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та саму форму цього звіту. Нагадаємо, що раніше його подавали щороку не пізніше 1 лютого після звітного року.

 

Ще п’ять цікавих новин для роботодавців

  1. Інформацію про заяви-розрахунки відтепер можна завантажувати на вебпортал е-послуг ПФУ. Новий сервіс ПФУ дозволить роботодавцям в автоматичному режимі завантажувати листки непрацездатності, що сформовані в ПЗ ведення бухобліку.
  2. Як завантажити е-лікарняні з програми бухобліку до заяви-розрахунку на сайт ПФУ? Фахівці ПФУ навели алгоритм завантаження інформації про лікарняні, сформовані в програмному забезпеченні ведення бухгалтерського обліку страхувальника, у заяву-розрахунок на вебпорталі ПФУ.
  3. Кому з 2023 року слід надавати повідомлення про нещасний випадок на виробництві? Повідомлення про нещасний випадок за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання надається, крім територіального органу Держпраці, ще й у територіальний орган Пенсійного фонду України.
  4. Змінилося Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних ТЗ. Зокрема, у його п. 1.4 передбачено новий виняток, на який дія цього Положення не поширюється. Докладніше – у новині.
  5. ВПО продовжує працювати дистанційно – які наслідки для роботодавця? Новоприйняті працівники можуть працювати дистанційно після укладення трудового договору про дистанційну роботу. Якщо роботодавець запроваджує тимчасовий дистанційний режим роботи для працівників, що вже працюють, то потрібен наказ.

 

Змінився перелік ТОТ та територій, на яких ведуться (велися) бойові дії
Наказом від 13.01.2023 р. №14 Мінреінтеграції внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. А саме:

  • з переліку територій можливих бойових дій виключено Київ (тобто підпункт 1.11 п. 1 розділу I Переліку);
  • змінено з «10.08.2022» на «30.04.2022» дату припинення можливості бойових дій, що зазначається в переліку щодо м. Києва (підпункт 2.10 п. 2 розд. I).

Як застосовувати новий перелік територій бойових дій та ТОТ:? Читайте у роз’ясненні Мінреінтеграції тут.

 

Інші новини

  1. Як змінилися розміри посадових окладів держслужбовців з 1 січня? Згідно зі змінами, посадові оклади для посад державної служби залишаться на рівні 2022 року, за винятком посад провідного спеціаліста та спеціаліста державного органу. Для них посадові оклади зросли таким чином: для обласного рівня - з 5400 грн по 5600 грн та з 5300 по 5500 грн відповідно; для районного - з 5300 грн по 5500 грн та з 5200 грн по 5368 грн відповідно.
  2. Мінфін вніс зміни до порядку заповнення митних декларацій. Крім того, затверджено порядки оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень, заповнення митної декларації М-16, визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій.
  3. Визначено перелік підстав для позапланових перевірок Держпродспоживслужби. Мінагрополітики затвердило Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин на період воєнного стану.
  4. Якою має бути податкова реформа? На думку бізнесу, податкова реформа – це не лише податкові ставки. Реформування потребує вся система адміністрування податків, усунення законодавчих недосконалостей та суперечностей, прописання зрозумілого обсягу повноважень та функцій ДПС.
  5. Обережно! Шахраї під виглядом іноземних партнерів пропонують отримати неіснуючі види допомоги. Для отримання допомоги шахраї пропонують перейти за посиланням та ввести дані для входу в онлайн-банкінг, які зрештою потраплять до злодіїв.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»