• Посилання скопійовано

Що почитати у травні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

Що почитати у травні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

1) Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

62 тис. переглядів

Норми Наказу №148 діють з 1 квітня. Але до 1 липня ще чинний старий порядок заповнення платіжок. Це підтвердила й ДПС. Крім того, податківці навели приклади заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжок на сплату податків та ЄСВ за новими правилами. Аналіз змін від редакції читайте у цій статті.

 

2) З 11 квітня діє оновлена інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ

52 тис. переглядів

Мінфін наказом від 08.02.2023 р. №71 затвердив зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Її привели у відповідність до чинного законодавства. Ці зміни почали діяти з 11 квітня.

 

3) В Україні на 10 років запроваджено санкції проти 1С та "Парус"

19 тис. переглядів

За підписаним Зеленським Указом Україна офіційно запровадила санкції проти низки російських IT-компаній. До списку потрапила "1С", під санкціями також "Програмні продукти "Парус" і АТ "Ситроникс", які спеціалізуються на автоматизації. Указ діє з 18 квітня

 

4) Мінфін підготував оновлену форму авансового звіту та порядок його складання

19 тис. переглядів

З 1 квітня діють змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні. Але форму авансового звіту вирішили оновити тільки тепер. На сайті Мінфіну зʼявився проєкт Наказу. Зокрема, планується удосконалити форму Звіту для його складання в е-формі.

 

5) Військовий облік по-новому: 20 відповідей на найпоширеніші запитання

18 тис. переглядів

Чи вести військовий облік на сумісників? Що робити, якщо працівник не є громадянином України? Як діяти, якщо працівник прийшов на сезонну роботу? Чи ведуть військовий облік ФОПи? Читайте у статті від редакції.

 

6) Новації квітня: що і для кого змінилося?

17 тис. переглядів

18 важливих змін і подій, які відбулися у квітні 2023 року. Зокрема, нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ, зміни до ПКУ щодо платіжних послуг, нові правила документального підтвердження витрат щодо відрядження, е-резидентство тощо.

 

7) Мінфін оновив єдиний звіт з ЄСВ, ПДФО і ВЗ та деякі його додатки

16 тис. переглядів

Мінфін виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого ЄСВ, та додатки 1, 3, 4 ДФ і 6. Докладно про те, що змінилося, читайте тут.

 

8) Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки

13 тис. переглядів

21 квітня Президент підписав Закон №2970. За ним для всіх юросіб, як для платників податку на прибуток, так і для «єдинників», впроваджено новий строк зберігання первинки та фінзвітності – 1825 днів, а для ФОПів строк зберігання залишився незмінним – 1095 днів. Докладніше – у статті від редакції.

 

9) «Воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість й звільнення від звітування біженців

11 тис. переглядів

11 квітня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7632. Ним встановлено зміни до ПКУ щодо воєнних пільг з плати за землю та податку на нерухомість, а також щодо звільнення від звітування біженців. Перелік Мінреінтеграції застосовуватиметься ДПС в повному обсязі. Докладніше про новації читайте в аналітиці від редакції.

 

10) Запровадження щомісячної єдиної звітності для роботодавців: СБУ звернулась до Гетманцева

10 тис. переглядів

СБУ звернулась до Гетманцева задля переведення квартальної єдиної звітності для роботодавців на щомісячну. В СБУ наголосили, що квартальна форма є однією із загроз нацбезпеці та націнтересам України.

 

11) Як оформити пояснення та надати копії підтвердних документів для розблокування реєстрації ПН?

9 тис. переглядів

ДПС надала рекомендації до оформлення пояснення та надання копій підтвердних документів для відновлення реєстрації зупиненої податкової накладної/розрахунку коригування.

 

12) Уряд знову продовжив дію карантину через COVID-19

8 тис. переглядів

До 30 червня Урядом продовжено дію карантину через COVID-19. Тож до цього часу карантинні неоплачувані відпустки ще можна надавати і далі. Таке рішення затверджено Постановою КМУ №383. Вона почала діяти з 27 квітня.

Автор: Волос Наталія

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»