• Посилання скопійовано

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

20 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і просто українців у серпні 2023 року. Зокрема, скасування воєнних податкових пільг та спецгрупи ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС (але не для всіх)

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

1) З 1 серпня скасовано воєнні податкові пільги

Набрав чинності Закон від 30.06.2023 р. №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (раніше це законопроєкт №8401). Тож з 1 серпня 2023 року скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх. 

Що чекає платників податків через скасування податкових пільг, уже розповіла ДПСУ в інформаційному листі №4. Крім того, редакція ДК заздалегідь проаналізували окремі найважливіші новації цього закону у таких статтях:

А також податківці розповіли:

 

2) З 1 серпня відновлюються строки надання ІПК та розгляду скарг

За інформаційним листом ДПС №4 з 1 серпня відновлюються строки надання ІПК, розгляду скарг платників податків, надання платниками податків відповідей на запити ДПС.

 

3) Зміни з 1 серпня щодо обліку рахунків та е-гаманців

З 1 серпня банки та фінустанови мають своєчасно повідомляти ДПС про відкриття та закриття рахунків та е-гаманців. А з 1 вересня до них будуть застосовуватися штрафи за видаткові операції за рахунком/е-гаманцем до повідомлення ДПС про їхнього взяття на облік.

 

4) З 1 серпня поповнення карток готівкою через термінали потребуватиме телефону

З 1 серпня квитанції за результатами операцій із внесення готівки за допомогою терміналів для її зарахування на рахунки додатково повинні містити номер мобільного телефону платника. Такі норми передбачено постановами Нацбанку №90 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» та №89 «Про внесення Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні». Також про це читайте тут.

 

5) Чи стануть обов'язковими електронні ТТН з 1 серпня?

Використання е-ТТН мало стати обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом з 1 серпня 2023 року. Але, щоби дати бізнесу більше часу на адаптацію, Мінінфраструктури вирішило продовжити тестування. Тож цього року використання е-ТТН буде на добровільних засадах. Інформація щодо обов’язкового запровадження е-ТТН буде відома після узгодження термінів прийняття проєкту змін №6534 до Закону «Про автомобільний транспорт».

 

6) З 1 серпня діятимуть нові форми ПН та РК

ДПС інформує, що з 1 серпня 2023 року ПН та РК, які платники ПДВ направляють на реєстрацію (у тому числі і ПН та РК, які складені до 01.08.2023 та не зареєстровані в ЄРПН), мають бути складені за новими формами.

Податківці вже оприлюднили в Реєстрі е-документів формати для складання нові форми ПН та РК до них. Але поки це тільки проєкти, тож чи можна буде ними користуватися з 1 серпня – поки невідомо. Хоча податківці початок застосування нових форм вже окреслили. 

Зауважимо, що «Єдине вікно» ще не оновлювалося, тож в Е-кабінеті немає відповідних нових форм.

 

7) З 1 серпня забороняється працювати в офлайн режимі з РРО без діапазон фіскальних номерів

З 01.08.2023 р. забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

 

8) Призупинена реєстрація платником ПДВ з 1 серпня 2023 року відновлюється

Платникам, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ через обрання спецгрупи ЄП, з 01.08.2023 автоматично відновлюється реєстрація платником ПДВ, права та обов’язки.

 

9) З 3 серпня розширять перелік осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу

3 серпня набере чинності Закон №3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги». Ним, серед іншого, розширюється перелік осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, а також перелік справ, який розглядається виключно за участі адвоката.  

 

10) 5 серпня можна буде зареєструвати ПН за І половину липня

За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 серпня можна буде зареєструвати ПН та РК за І половину липня в ЄРПН, але форми слід застосовувати вже нові.

 

11) Спрощення реєстрації нових авто з 6 серпня

З 6 серпня дилери, які продають нові авто, зможуть передавати покупцеві вже зареєстрований автомобіль із номерним знаком держреєстрації та зі свідоцтвом про його реєстрацію. Це передбачено постановою КМУ від 02.05.2023 р. №437.

 

12) До 8 серпня банки мають відзвітувати перед НБУ про валюто-обмінні підрозділи

Банки зобов'язані надати Національному банку інформацію про структурні підрозділи головного офісу, відкриті для торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, з метою формування та ведення Реєстру пунктів обміну іноземної валюти

 

13) 9 серпня – граничний термін подання податкової звітності за II квартал 2023 року

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут. Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 р. платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема з подання звітності. Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

14) З 12 серпня запрацюють вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі

Мінекономіки впровадило єдині правила застосування знаків безпеки та здоров’я для створення для працівників безпечних та здорових умов праці. Знаками безпеки та здоров’я на роботі: встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку; дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки; дається попередження про наявність ризику для забезпечення безпеки працівників.

 

 15) З 15 серпня розглядатимуть заяви на компенсацію за знищене житло

Уряд дав старт другій черзі програми, за якої власники знищеного житла отримають грошові кошти для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або житлові сертифікати на придбання нового помешкання

 

16) З 20 серпня буде збільшено штраф за найм іноземців без дозволу на роботу

20 серпня набере чинності Закон №3196-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції» . Новою статтею 185-14 КУпАП передбачено встановлення адміністративної відповідальності за вчинення злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі працівника ДМС під час виконання ним службових обов'язків, пов’язаних із запобіганням та протидією нелегальній (незаконній) міграції, іншим порушенням міграційного законодавства. Також встановлено адміністративну відповідальність іноземних громадян та українських громадян - фізичних і посадових осіб за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, та посилено штрафні санкції за низку порушень міграційного законодавства.

 

17) 21 серпня – граничний строк сплати податків за ІІ квартал 2023 року

Яких саме – читайте у цій новині. Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 р. платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема зі сплати податків та зборів. Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

18) Як працюватимемо та відпочиватимемо у серпні? 

У серпні українці мали б мати додатковий вихідний 24 серпня (День Незалежності). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше про це читайте тут.

 

19) Нові акцизні марки для алкогольних напоїв та тютюнових виробів мають з'явитися з 25 серпня

ДПС доручено забезпечити виготовлення та продаж нових марок акцизного податку з 25 серпня 2023 р. Марки попереднього зразка припинять продавати з 1 вересня 2023 року.

 

20) В Україні з 25 серпня запроваджують е-бланки обов’язкового технічного контролю

Нагляд за тими суб’єктами, які здійснюють обов’язковий технічний контроль транспортних засобів перевізників, буде проводитись не фотофіксацією, а за допомогою відеозйомки. Але ці зміни наберуть чинності з 25 серпня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»