• Посилання скопійовано

Що почитати у вересні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Що почитати у вересні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

1) Кого із платників податків ДПС перевірить у 2023 році: оновлено план-графік

21 тис. переглядів

Через скасування мораторію на окремі перевірки ДПС податківці вже оновили свій план-графік та включили до нього тих платників, до кого точно завітають у 2023 році. Загалом за оновленим планом-графіком у 2023 році податківці планують провести 1277 планових перевірок.

 

2) Кадрові документи, які необхідно вести роботодавцю як у мирний час, так і під час воєнного стану. Є різниця?

19 тис. переглядів

Трудовим законодавством регламентовано певні правила використання та оформлення роботодавцем найманої праці. Більшість таких документів є обов’язковими і повинні відповідати певним стандартам.

 

3) Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 15 листопада: закони в дії!

14 тис. переглядів

17 серпня опубліковані та набрали чинності закони та укази, якими продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію з 18 серпня ще на 90 діб, тобто до 15 листопада 2023 року включно!

 

4) До уваги «єдинників» ІІІ групи! З 10 серпня діє форма податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках

14 тис. переглядів

Мінфін затвердив форму Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку. Його подають податкові агенти платників єдиного податку III групи - електронних резидентів (е-резидентів). При цьому вони окремо відображають обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 5% від суми зарахованих коштів, та обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 15% від суми зарахованих коштів (у разі перевищення відповідного ліміту).

 

5) Новації серпня: законодавчі і не тільки

14 тис. переглядів

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають протягом найближчих 30 днів. Крім нових форм ПН, РК та скасування воєнних пільг, це також зміни щодо обліку рахунків та е-гаманців; відновлення строків надання ІПК та розгляду скарг; поповнення карток готівкою через термінали потребуватиме телефону; заборона працювати в режимі офлайн з РРО без діапазону фіскальних номерів; граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за II квартал тощо. Про всі зміни читайте в огляді від редакції. 

 

6) Що змінилося для платників ЄСВ з 1 серпня: розʼяснення від ДПС

12 тис. переглядів

За порушення платниками законодавства про ЄСВ в період з 01.03.2020 по 31.07.2023 ДПС штрафи за несплату, неведення обліку та звітування з ЄСВ не застосовує, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню.

 

7) Як з 1 серпня змінився строк включення до складу податкового кредиту сум ПДВ?

12 тис. переглядів

Податківці розповіли, що строк на включення до податкового кредиту сум ПДВ з 01.08.2023 продовжується на кількість днів, протягом яких платник ПДВ мав право на включення сум, які припадають на період починаючи з дати запровадження воєнного стану до 01.08.2023.

 

8) Якою буде мінімальна зарплата у 2024 році: прогноз від Мінфіну

11 тис. переглядів

Мінфін оприлюднив прогноз мінімальної зарплати на 2024 - 2026 роки і вказав на повернення індексації (поки що для бюджетників). Прогнозний розмір мінімальної зарплати з 1 січня 2024 року має становити 7100 грн, з 1 липня 2024 – 8000 грн.

 

9) Бізнес просить Зеленського ініціювати оновлення Закону про РРО: зʼявилася петиція

11 тис. переглядів

Президента просять ініціювати зміну Закону про РРО, аби він чітко та однозначно відображав реалії сучасного бізнесу, а саме: розвинені клієнт-банки, сервіси дистанційних оплат, онлайн-торгівлі з дропшипінгом, служб доставок з їх післяплатою. 

 

10) Зупинення строків зберігання первинки та відновлені перевірки

10 тис. переглядів

Строки зберігання податкових документів були змінені Законом №2970, а згодом і Законом №3219. Тож у цій статті розповідаємо, як порахувати у 2023 році ці строки з огляду на позицію ДПСУ від 19.07.2023 №1969/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»