• Посилання скопійовано

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

15 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і просто українців у серпні 2024 року. Зокрема, зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу, індексація зарплати, оновлений звіт №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном тощо

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

1) У серпні вперше потрібно індексувати зарплату

Ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у серпні 2024 року повинні будуть вперше нарахувати індексацію.

 

2) З 1 серпня діють зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу

Законом №3813 про особливості податкового адміністрування під час війни для платників з високим рівнем добровільного дотримання норм ПКУ, зокрема, запроваджується термін «комплаєнс (управління податковими ризиками)» та Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

 

3) 1 серпня – граничний термін для повідомлення ДПС про відкриті до 1 квітня е-гаманці.

Небанківським надавачам платіжних послуг та емітентам електронних грошей треба повідомити ДПС до 1 серпня (включно) про рахунки/електронні гаманці, відкриті (і не закриті) платникам податків до 1 квітня 2024 року.

 

4) З 1 серпня 2024 року зміниться форма звіту №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном

1 серпня набрав чинності наказ Мінекономіки від 22.09.2023 №14186, яким підкориговано форму звіту №1-ПА.  А саме: виключено розділ III, який заповнюється суб'єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном відповідно до ліцензії, виданої органом ліцензування.  Крім того, у тексті цієї форми слова "прізвище, ім'я, по батькові" замінено словами "прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності)". Також з Порядку подання форми виключено розділ IV "Заповнення розділу III форми звітності №1-ПА".

 

5) З 1 серпня для звітування з ТЦУ слід застосовувати нову форму

З 01.08.2024 подання Звітів про контрольовані операції здійснюється за новою формою. Е-форма Звіту про контрольовані операції вже доступна для завантаження на вебпорталі ДПС та має такі формати J014707, J0147107, J0147207

 

6) З 1 серпня НБУ вилучатиме з обігу старі банкноти номіналом 500 грн

З 1 серпня 2024 року Національний банк розпочинає вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років (тобто старого зразка) з метою поступової їх заміни на банкноти сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску).

 

7) З 1 серпня - ПДВ за нульовою ставкою на пальне для ЗСУ

До завершення воєнного стану обкладаються ПДВ за ставкою 0% операції з постачання товарів (запасних частин, акумуляторних батарей, шин, охолоджуючих рідин, комплектуючих, додаткового обладнання тощо) для ТЗ, а також пально-мастильних матеріалів ЗСУ.

 

8) 9 серпня – граничний термін подання податкової звітності за II квартал 2024 року

Декларації з податку на прибуток, екологічного податку, єдиного податку для ФОПів III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут. Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема з подання звітності. Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

9) До 9 серпня (включно) слід подати єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал

Окрему увагу звертаємо на те, що граничним терміном подання податковими агентами єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал 2024 року (з урахуванням змін до розділу ІІ Порядку №4) буде 9 серпня 2024 року. Форма єдиної звітності не змінювалася. Зміни, які відбулися, стосуються тільки ознак доходів.

 

10) 18 серпня можна буде зареєструвати ПН за ІІ половину липня

За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 18 серпня можна буде зареєструвати ПН та РК за ІІ половину липня в ЄРПН.

 

11) 19 серпня – граничний строк сплати податків за ІІ квартал 2024 року

Яких саме – читайте у цій новині. Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема зі сплати податків та зборів. Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

12) З 19 серпня діятиме закон про надання українцям адміністративних послуг

Закон від 09.05.2024 №3709-IX передбачає можливість одночасного оформлення й обміну паспорта громадянина України та закордонного паспорта.

 

13) З 24 серпня запрацює закон про регулювання праці домашніх працівників

Наймання працівників для виконання роботи по дому вже давно не розкіш, а буденна реальність. Новий Закон №3680 вносить зміни до КЗпП та до низки інших законів для впорядкування праці таких працівників. Розглянули його у цій статті.

 

14) До уваги госпсуб’єктів, які здійснюють операції з нікотиновмісними продуктами для орального застосування! До 25 серпня слід подати декларацію про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари

Податківці нагадують, що не пізніше ніж 25 серпня 2024 року слід подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, Декларацію про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) щодо встановлення з 01 вересня 2024 року максимальних роздрібних цін на інші нікотиновмісні продукти для орального застосування.

 

15) Як працюватимемо та відпочиватимемо у серпні 

У понеділок, 26 серпня, українці мали б мати додатковий вихідний у зв'язку з перенесенням святкового дня 24 серпня (Дня Незалежності). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»