• Посилання скопійовано

Верховний Суд поставив крапку у справі родини Суркісів та Приватбанку

Велика Палата Верховного Суду 15 червня частково задовольнила касаційну скаргу Національного банку, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій у справі родини Суркісів, а також вирішила закрити провадження

Верховний Суд поставив крапку у справі родини Суркісів та Приватбанку

Велика Палата Верховного Суду 15 червня частково задовольнила касаційну скаргу Національного банку, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій у справі родини Суркісів, а також вирішила закрити провадження. Про це повідомляє Нацбанк.

Нагадаємо, суди попередніх інстанцій:

  • скасували рішення НБУ про визначення членів родини Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами;
  • визнали нечинними договори купівлі-продажу акцій додаткової емісії ПриватБанку за рахунок депозитів родини Суркісів (bail-in);
  • стягнули з ПриватБанку понад мільярд гривень.

Отже, зазначені рішення судів скасовані.

Також Верховний Суд зазначив, що позовні вимоги родини Суркісів підсудні цивільному суду, а не суду адміністративного судочинства.

"Ми вітаємо рішення Верховного Суду про скасування рішення судів попередніх інстанцій. Рішення Національного банку про те, що родина Суркісів є пов’язаними з ПриватБанком особами залишається у силі. Отже, держава мала повне право на обмін їх депозитів на акції додаткової емісії банку для зменшення навантаження на платників податків при виведенні ПриватБанку з ринку за участі держави", - зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

У ході розгляду справи, Національний банк надав переконливі докази, що пов'язують сім'ю Суркісів із колишнім акціонером ПриватБанку Ігорем Коломойським.

Наводимо основні аргументи Національного банку у цій справі:

 

Про пов’язаність Ігоря Суркіса з ексвласниками ПриватБанку

Ігор Суркіс через компанію Болвік Венчуріз ЛТД та низку інших подібних компаній володіє спільно з Ігорем Коломойським ПАТ "Телекомпанія "ТЕТ", ТОВ "Гравіс – Кіно" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1". Структура власності оприлюднена на вебсайтах телеканалів. Національний банк надав суду довідки з цією інформацією. Аналогічні докази Національний банк отримав від Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення, які долучив до справи.

Також Національний банк навів суду факти, що Ігор Суркіс, будучи кінцевим бенефіціарним власником ПАТ "Запорізький завод феросплавів", проводив через підприємство операції в інтересах осіб - нерезидентів, які були визначені самим ПриватБанком пов’язаними.

 

Визначення осіб пов’язаними з банком – повноваження НБУ

Саме Національний банк має право визначати осіб пов’язаними з банком (ст. 52 Закону "Про банки і банківську діяльність"). Жодний інший державний орган не наділений таким правом.

                                                                                                         

ПриватБанк упродовж 15 днів не оскаржив пов’язаність родини Суркісів

Особа вважається пов'язаною з банком, якщо банк протягом 15 робочих днів із дня отримання такого повідомлення Національного банку про визначення пов'язаною з банком особи не доведе протилежного. Рішення про визнання родини Суркісів пов’язаними було прийняте 13 грудня 2016 року. Отже, саме з 13 грудня 2016 року вони вважаються пов'язаними з ПриватБанком особами. ПриватБанк не спростовував цей факт.

 

Довідково

1. Пов’язана особа (related party) – фізична особа, яка за своїм службовим статусом, родинними зв’язками або майновим станом пов’язана з діяльністю та управлінням банком і може одержати певні матеріальні переваги в процесі виконання банком своїх функцій.

Пов’язаними особами, зокрема, можуть бути: 1) керівники банку; 2) власники істотної участі в банку; 3) близькі родичі, чоловік, жінка, діти, батьки керівника або власника істотної участі в банку; 4) афілійовані особи банку, керівники та власники істотної участі в афілійованих особах, а також їх близькі родичі.

2. Bail-in є загальноєвропейською банківською практикою, яка дозволяє врегулювати неплатоспроможність банків за рахунок списання власних коштів акціонерів та пов’язаних з ними осіб.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»