• Посилання скопійовано

Нацбанк вніс зміни до деяких Положень щодо валютного регулювання

Більшість змін лише узгоджують тексти Положень зі законодавством України та є косметичними. Розглянемо, що ж саме змінилось і яких Положень це торкнулось

Нацбанк вніс зміни до деяких Положень щодо валютного регулювання

НБУ постановою від 09.07.2020 р. №99 вніс зміни до низки Положень, що стосуються валютного регулювання. Більшість таких змін є косметичними та пов’язані з приведення нормативно-правових актів НБУ у відповідність до законодавства України. Зокрема, зміни торкнулись:

  • Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України від 29.12.2000 р. №520,
  • Положення про порядок здійснення банками операцій за акредитивами від 03.12.2003 р. №514,
  • Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах від 15.12.2004 р. №639,
  • Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів від 28.07.2008 р. №216.

Наприклад, згадку про Декрет «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» замінили на Закон «Про валюту і валютні операції».  А випадок, коли банк може відмовити у проведенні фінансової операції, оновили посиланням на чинну ст. 15 Закону №361 (замість посилання на ст. 10 колишнього аналогічного Закону). 

При цьому, крім косметичних змін, деякі положення були доповнені новими пунктами:

  • п. 12 розділу І Положення №639 доповнено абзацом, згідно з яким принципал у разі відкриття гарантії в іноземній валюті та недостатності коштів в іноземній валюті для оплати комісійної винагороди та відшкодування витрат, що стосуються обслуговування гарантії іноземним(и) банком(ами), має право за власний рахунок здійснити купівлю зазначеної іноземної валюти на валютному ринку України;
  • Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів у п. 2.1 доповнено абзацом яким передбачено, що банки мають право передбачати в платіжному дорученні в іноземній валюті або банківських металах додаткові реквізити.

Оскільки постанова була опублікована на офіційному сайті НБУ 15 липня, то вона набрала чинності 16 липня 2020 року (тобто наступного дня за днем опублікування).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»