• Посилання скопійовано

Розрахунок середньої зарплати у разі підвищення окладів: коефіцієнт обов’язковий!

Фразу «на госпрозрахункових підприємствах заробітна плата й інші виплати коригуються з урахуванням їх фінансових можливостей» більшість підприємств сприймають як право і вважають, що можуть не застосовувати коефіцієнт корегування. Але це не так...

Розрахунок середньої зарплати у разі підвищення окладів:  коефіцієнт обов’язковий!

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант,
директор навчального центру "Dominanta" 

Як відомо, у п. 10 Постанови КМУ № 100, яким визначено порядок обчислення середньої зарплати для оплати відпускних, днів відрядження, мобілізованого періоду, вихідної допомоги, донорських днів тощо, передбачено випадки коригування заробітної плати, що включається до середньої зарплати, для збереження середнього заробітку працівника при підвищенні посадових окладів на підприємстві. 

Збільшення посадових окладів здійснюється на підставі законодавчих актів або колективних договорів, в яких передбачено випадки підвищення окладів. 

Звертаємо увагу на два важливі моменти, що передбачені у п. 10 Постанови № 100 у зв’язку із коригування сум відпускних:

1.Фразу постанови «На госпрозрахункових підприємствах заробітна плата й інші виплати коригуються з урахуванням їх фінансових можливостей» більшість комерційних підприємств сприймають як право і вважають, що можуть не застосовувати коефіцієнт коригування. 

Але це не так. Передбачена вимога законодавства дає право зменшити коефіцієнт підвищення окладів, а не застосовувати його взагалі. Тобто у разі відсутності можливості коригування заробітної плати до підвищення посадових окладів підприємство встановлює менший коефіцієнт коригування виходячи з фінансових можливостей, про що зазначає в наказі. Але не проводити таке коригування взагалі підприємство не може! Аналогічної позиції притримується з Мінпраці у своїй консультації, яка подана нижче.

2. У разі зміни тарифних ставок, окладів для окремих працівників (переведення на іншу, вищеоплачувану роботу, у зв’язку з присвоєнням вищого розряду тощо) заробітна плата, що припадає на розрахункових період або період збереження середнього заробітку, не коригується (див. лист Мінсоцполітики від 04.04.2006 N 260/13/84-06). 

Також зверніть увагу, що оклади можуть підвищуватися:

  • як у розрахунковому періоді (попередні 12 місяців роботи або фактично відпрацьований період з 1-го до 1-го числа), 
  • так і в періоді, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (період перебування працівника у відпустці, на лікарняному, мобілізований, відрядження тощо). 

У будь-якому з вище перелічених випадків виплати, що враховуються при розрахунку середньої заробітної плати за проміжок часу до підвищення, коригують на коефіцієнт їх підвищення. 

Тобто коригуванню підлягають усі виплати, перераховані в п. 3 Порядку №100:

  • посадовий оклад 
  • доплати
  • премії
  • лікарняні
  • відпускні 
  • інші виплати, які включаються в розрахунок середнього заробітку.

Автор: Мойсеєнко Тетяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»