• Посилання скопійовано

Омбудсмен закликає передбачити в держбюджеті-2018 фактичний прожитковий мінімум

"Кабінетом Міністрів України вкотре пропонується Верховній Раді України затвердити розмір прожиткового мінімуму, який дозволяє забезпечити потреби громадян лише на рівні виживання" - Валерія Лутковська

Омбудсмен закликає передбачити в держбюджеті-2018 фактичний прожитковий мінімум

На переконання Уповноваженого з прав людини В. Лутковської, незабезпечення об’єктивного визначення базового стандарту «прожитковий мінімум», який є одним із основних показників, що характеризує рівень життя населення, та від якого залежить визначення більшості складових соціального блоку Держбюджету, порушує право громадян на достатній життєвий рівень, інші соціально-економічні права, закріплені Конституцією, міжнародними договорами.

«Затвердження Верховною Радою України пропонованого Урядом розміру прожиткового мінімуму призведе до штучного зменшення всіх соціальних та пенсійних виплат, нарахування яких проводиться на підставі цього показника, а відтак – і до погіршення рівня життя громадян, подальшого зубожіння населення та загострення соціальної напруги у суспільстві», – вважає Валерія Лутковська.

На її переконання, функцію прожиткового мінімуму як основоположного інструменту соціальної політики нівелює наявність низки проблем, які пов’язані як із систематичним недотриманням вимог законодавства щодо його формування, так і з необхідністю перегляду методологічних підходів до визначення цього показника.

У зв’язку з цим Уповноваженим ВРУ з прав людини було направлено подання Прем’єр-міністрові України Володимиру Гройсману щодо виявлених системних проблем з питань формування базового стандарту «прожитковий мінімум» та пропозиції вжити в межах компетенції невідкладних заходів для забезпечення об’єктивного визначення цього показника.

З огляду на те, що у внесеному Урядом проекті Закону про Державний бюджет України на 2018 рік також вбачається порушення процедури визначення вказаного показника і на наступний рік, Уповноваженим з прав людини направлено звернення до Голови ВРУ Андрія Парубія з пропозиціями врахування під час розгляду проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» наведених у зверненні застережень з метою затвердження фактичного розміру прожиткового мінімуму, обчисленого Мінсоцполітики згідно зі ст. 5 Закону «Про прожитковий мінімум».

***

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»