• Посилання скопійовано

ДФСУ стоїть на своєму: готівкові обмеження при виплаті заробітної плати не діють

Податківці у своїх ІПК продовжують поширювати роз’яснення про те, що готівкове обмеження в 50 тис. грн не стосується розрахунків по зарплаті. І це незважаючи на те, що НБУ вже висловився на цю тему чітко – обмеження є і воно діє. Кого дослухатися в цій ситуації роботодавцям?

ДФСУ стоїть на своєму: готівкові обмеження при виплаті заробітної плати не діють

Історія питання «бути чи не бути обмеженню в 50 тис. грн для готівкових розрахунків по зарплаті» довга, та, здавалося б, в останні два роки вона вже вийшла на фінішну пряму. Оскільки чинними нормативними актами вже чітко визначено, що обмеження для таких розрахунків діє. Принаймні, зазначення про те, що це обмеження діє лише в межах торгівельного обороту, НБУ прибрав. І зробив це не випадково, а спеціально – що вже не раз підкреслював у своїх роз’ясненнях. Та податківці цього начебто й не помічають та продовжують тиражувати ІПК з іншими висновками. Спрямовуючи роботодавців при цьому до того ж самого НБУ.  Про цю проблему ми писали тут.

НБУ, своєю чергою, хоч і зазначав протилежну позицію і вказав, що готівкові обмеження поширюються і на виплату заробітної плати, однак запропонував зміни до Положення №148, за яких виплата заробітної плати буде включена в перелік виключень, на які готівкові обмеження не поширюються. 

Далі ситуація йде по колу. Податківці знову видають податкову консультацію, яка суперечить думці НБУ. 

І ось свіженьке: ІПК від 05.10.2018 р. №4305/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, у якій ДФСУ знову зазначає, що обмеження 50 тис. грн стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги та таке обмеження не розповсюджується на розрахунки по виплатах, пов’язаних з оплатою праці співробітників. Разом з тим податківці знову радять для отримання роз’яснення з порушених питань звернутись до Нацбанку, як до розробника Положення №148. Однак самі при цьому до думки НБУ не дослуховуються.

 

Тож треба чи ні дотримуватись готівкових обмежень при виплаті зарплати?

Зважаючи на те, що НБУ та податківці ніяк не можуть прийти до спільної думки, все ж таки радимо дотримуватись обережної позиції і проводити виплату заробітної плати готівкою в межах 50 тисяч гривень на день на одну особу.

Тим більше, що пріоритет у складанні й тлумаченні нормативних актів, які встановлюють обмеження в готівкових розрахунках, належить НБУ. А НБУ вважає, що обмеження 50 тис. грн діє й для розрахунків готівкою по зарплаті.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»