• Посилання скопійовано

Нюанси оплати праці у разі виявлення браку на виробництві

Брак виробів, що стався внаслідок прихованого дефекту в оброблюваному матеріалі, а також брак не з вини працівника, виявлений після приймання виробу органом технічного контролю, оплачують цьому працівникові нарівні з придатними виробами

Нюанси оплати праці у разі виявлення браку на виробництві

До Східного міжрегіонального управління звернувся пан Роман, який переселився з окупованої Донеччини на підконтрольну українській владі територію. На новому місці він влаштувався на роботу верстатником на невеличкий машинобудівний завод. Під час виготовлення деталей було допущено було брак, за який власник відмовився платити. Наскільки це правомірно, роз’яснила заступник начальника відділу управління з питань праці Наталя Морозова.

Брак у виробництві має місце практично у кожного суб’єкта господарювання, що виробляє продукцію. Браком прийнято називати продукцію, яку виготовлено з порушенням або відступом від стандартів, технічних умов та яку не може бути використано за своїм прямим призначенням або може бути використано після додаткових витрат на виправлення.

Згідно зі ст. 112 КЗпП при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника, оплата праці з її виготовлення провадиться за зниженими розцінками. Місячна заробітна плата працівника в цих випадках не може бути нижчою від двох третин тарифної ставки встановленого йому розряду (окладу).

Брак виробів, що стався внаслідок прихованого дефекту в оброблюваному матеріалі, а також брак не з вини працівника, виявлений після приймання виробу органом технічного контролю, оплачується цьому працівникові нарівні з придатними виробами.

Повний брак з вини працівника оплаті не підлягає.

Частковий брак з вини працівника оплачується залежно від ступеня придатності продукції за зниженими розцінками.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»