• Посилання скопійовано

Що треба знати роботодавцю про щорічні обов’язкові медичні огляди працівників?

До 1 грудня 2023 року роботодавець (або його представник) має звернутись із письмовою заявою до територіального управління Держпраці з метою визначення категорій працюючих, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2024 році

Що треба знати роботодавцю про щорічні обов’язкові медичні огляди працівників?
Юлія Пономарьова, начальник відділу гігієни праці та атестації робочих місць, розповідає, що треба знати роботодавцю про щорічні обов’язкові медичні огляди працівників. Етапи організації та важливі документи.
Медичний огляд працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічний обов’язковий медичний огляд осіб віком до 21 року проводиться відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (далі – Порядок), затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 (зі змінами, внесеними наказом МОЗ України від 14.02.2012 № 107).
До 1 грудня поточного року роботодавець (або йго представник) має звернутись із письмовою заявою до територіального управління Держпраці з метою визначення категорій працюючих, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у наступному році. До заяви додаються лабораторні дослідження факторів виробничого середовища та трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до Гігієнічної класифікації праці. Фахівцем гігієни праці разом із роботодавцем та за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складається Акт визначення категорій працівників на підприємстві, які підлягають попередньому та періодичним медичним оглядам (далі – Акт). Термін дії складеного Акта – календарний рік. Акт визначення категорій – це документ, який надає юридичне право роботодавцеві вимагати від працівника проходження обов’язкового періодичного медичного огляду при прийнятті на роботу та в період трудової діяльності.
На підставі складеного Акта протягом місяця у чотирьох примірниках роботодавець складає поіменні списки працівників, які підлягають періодичному медичному огляду (далі – Списки), за формою, зазначеною у додатку 2 Порядку, та узгоджує їх у територіальному управлінні Держпраці. Один примірник Списку залишається на підприємстві, другий – надається до закладу охорони здоров’я, що проводитиме медичний огляд працівників, третій – до Держпаці, четвертий – надсилається до територіального управління Пенсійного фонду.
За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія закладу охорони здоров’я, який проводив медогляд працівників певних категорій, оформляє Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників (далі – Заключний акт) за формою, зазначеною у додатку 9 Порядку, який складається у шести примірниках: один примірник залишається в закладі охорони здоров’я, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, територіальному управлінню Держпраці, територіальному управлінню Пенсійного фонду. При підписанні Заключного акта роботодавець зобов’язаний надати інформацію про виконання заходів, зазначених за попередній рік, а також інформацію про неоглянутих працівників та причини.
Адже своєчасне виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), вирішення питання щодо можливості виконувати ту чи іншу роботу збереже здоров’я працівника та попередить розвиток погіршення стану здоров’я під час його трудової діяльності та убезпечить від настання нещасних випадків.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»