• Посилання скопійовано

Працівник на півставки: як нарахувати індексацію?

Порядком №1078 встановлено спеціальні правила для розрахунку індексації зарплати сумісників та тих, хто не відпрацьовує місячну норму робочого часу. Про це треба пам'ятати, коли індексується зарплати таких працівників

Працівник на півставки: як нарахувати індексацію?

Яку частину заробітної плати індексують?

Індексують доходи працюючого населення за основним місцем роботи (ст. 10 Закону №1282). Доходи від роботи за сумісництвом, на умовах погодинної оплати поза основним місцем роботи індексують у розмірі, що з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи. 

Частина грошових доходів, яка перевищує такий прожитковий мінімум, індексації не підлягає. 

Якщо йдеться про індексацію заробітної плати, то береться величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який установлено на місяць, за який здійснюється індексація. Тобто якщо ми індексуємо заробітну плату, наприклад, за серпень 2024 року, то й прожитковий мінімум беремо той, який установлений для серпня 2024 року.

Увага! У 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028 грн. 

Приклад 1. Працівникові за основним місцем роботи в серпні 2024 року нараховано заробітну плату в розмірі 2500 грн. Індексувати потрібно лише частину в межах прожиткового мінімуму 3028 грн. Отже, вся зарплата працівника підлягає індексації. 

Приклад 2. Працівникові за основним місцем роботи у серпні 2024 року нараховано заробітну плату в розмірі 10000 грн. Індексують лише частину зарплати 3028 грн. 

 

Якщо працівник працює у режимі неповного робочого часу

Якщо особа працює/служить неповний робочий/службовий час, суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачують пропорційно до відпрацьованого/службового часу (п. 4 Порядку №1078). 

Що означає ця норма? 

Припустимо, працівник працює за основни місцем роботи на пів ставки. А ставка (оклад) становить 15000 грн. Порахуємо йому індексацію із урахуванням базового місяця грудень 2023 року. 

Спочатку треба визначити місячну суму індексації, але так, ніби працівник працює повний робочой час. Ставка (оклад) працівника перевищує прожитковий мінімум 3028 грн., тому повний розмір індексації становитиме 130,20 грн.

А далі - зменшуємо цю суму індексації пропорційно відпрацьованому часу. Наприклад, місячна норма робочого часу становила в серпні 176 годин, а працівник відпрацював 88 годин (тобто, рівно половину норми). 

В такому випадку сумма індексацї становитиме: 130,20 х 0,5 = 65,10 грн.

 

І для місяців відпусток та лікарняних теж! 

Держпраці наполягає, що зазначене вище правило треба поширювати й на випадки, коли працівникові не встановлено неповного робочого часу, але він з будь-яких причин не відпрацював місячної норми праці. Про це ми зазначили тут

Аналогічної позиції раніше дотримувалося й Мінсоцполітики, на чому ми наголосили тут

Мінсоцполітики у листі від 25.02.2016 №75/10/136-16 зазначило, що відповідно до п. 4 Порядку №1078, особа працює неповний робочий час, якщо сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно до відпрацьованого часу. І це положення стосується працівників, які перебували у відпустці, на лікарняному, у відрядженні або працюють на умовах неповного робочого часу тощо.

Наприклад, якщо працівникові в серпні 2024 року встановлено неповний робочий час (4 години на день) і цього місяця він перебував на лікарняному та відпрацював 56 годин, то суму індексації визначають за повний робочий час, а виплачують пропорційно до відпрацьованого часу.

Спочатку визначають суму індексації за повний робочий час; візьмемо для прикладу максимальну суму індексації у серпні 2024 року - 130,20 грн., а за повну норму робочого часу - 176 годин.  За фактично відпрацьовані години у серпні 2024 року сума індексації становить 41,43 грн. (130,20 / 176 х 56).

Зауважимо, що базовим місяцем для цього прикладу ми вважали грудень 2023 року. А максимальний розмір індексації рахували, виходячи з проценту індексації 4,3% та розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 3028 грн. 

Тобто потрібно пам’ятати:

  • якщо особа працює неповний робочий час, суму індексації її заробітної плати визначають з розрахунку повного робочого часу, а виплачують пропорційно до відпрацьованого часу;
  • якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, наприклад перебував у відпустці або на лікарняному, суму індексації у такому випадку виплачують пропорційно до відпрацьованих днів або годин;
  • якщо працівник не відпрацював жодного дня у місяці, заробітну плату за цей місяць не індексують.

 

Як індексувати зарплату сумісників? 

Пункт 7 Порядку №1078 каже таке. 

Особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу. 

На підставі цієї довідки проводять індексацію доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

Тобто з метою проведення індексації загальний дохід працівника, отриманий за основним місцем роботи і за сумісництвом, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (лист Мінсоцполітики від 18.11.2013 №232/10/137-13).

А в разі надання сумісником довідки з основного місця роботи, згідно з якою доходу за основним місцем роботи немає, заробітну плату сумісника треба проіндексувати у межах усього прожиткового мінімуму для працездатної особи. Таке роз’яснення Держпраці ми навели тут. Звісно, внутрішньо переміщених осіб, основне місце роботи яких залишилося на окупованій території або знищене, і вони не мають змоги наразі отримати потрібну довідку, таке роз'яснення не тішить. Але, на жаль, для них спеціальних норм до Порядку №1078 не внесли. 

 

Приклад 3. Працівник працює на підприємстві А за основним місцем роботи і на підприємстві Б як зовнішній сумісник. Нагадаємо, що прожитковий мінімум для працездатних осіб у серпні 2024 року становить 3028 грн. 

Розглянемо два варіанти. 

Варіант 1: нарахована у серпні 2024 року зарплата працівника на підприємстві А становить 2500 грн, на підприємстві Б – 5000 грн. 

У такому разі на підприємстві А індексують усю зарплату працівника (2500 грн), адже вона менша за прожитковий мінімум для працездатних осіб. 

Після цього працівник отримує з підприємства А довідку про нараховані доходи, в якій має бути чітко зазначено розмір нарахованої зарплати за складовими, зокрема і її індексації. Типової форми такої довідки для проведення індексації немає, тож вона може бути довільна, але має бути оформлена за правилами офіційного діловодства. 

Далі на підприємстві Б на підставі наданої працівником довідки індексують його зарплату – в межах прожиткового мінімуму, зменшеного на розмір нарахованої зарплати, яка вже була проіндексована на підприємстві А (3028 - 2500 = 528 грн). 

Варіант 2: нарахована у серпні 2024 року зарплата працівника на підприємстві А становить 5000 грн, на підприємстві Б – 2500 грн. 

У цьому разі індексують лише зарплату працівника на підприємстві А і в межах прожиткового мінімуму (3028 грн). На підприємстві Б індексацію зарплати такого сумісника у серпні 2024 року не проводять. 

 

А якщо сумісник не зовнішній, а внутрішній? 

Тобто один і той самий роботодавець для нього є й основним місцем роботи, і сумісництвом? 

Тоді, на нашу думку, все значно простіше. Оформлювати довідку про індексацію зарплати за основною посадою не обов’язково (хоча можна її додати до обчислення зарплати за посадою сумісництва). 

А інші принципи залишаються ті самі – головне, що під індексацію за обома посадами підпадає сумарний дохід у вигляді зарплати не більше ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»