• Посилання скопійовано

Відпустки "сумісникам": коротко про головне від Держпраці

Держпраці нагадала, що таке робота за сумісництвом та якими нормативно-правовими актами вона регулюється, хто та коли має право на відпустку за "сумісництвом" та нюанси її надання

Відпустки "сумісникам": коротко про головне від Держпраці

Що таке сумісництво?

Держпраці В Івано-Франківській області нагадує, що робота за сумісництвом регулюється такими нормативно-правовими актами:

Кодекс законів про працю України,

постанова КМУ від 03.04.1993 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»,

- Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене наказом Мінпраці, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів від 28.06.1993 р. № 43,

Закон України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці»,

Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін (стаття 21 КЗпП).

Отже, виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи за наймом вважається сумісництвом.

 

Право на відпустки у "сумісників"

Відповідно до статті 2 Закону «Про відпустки» право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Сумісники, крім відпустки за основним місцем роботи, мають право отримати її і на роботі за сумісництвом.

Відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи (пункт 3 Постанова №245 та Положення № 43).

Згідно з п. 6 ст. 10 Закону «Про відпустки» щорічні відпустки повної тривалості надаються сумісникам до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві та за їх бажанням  одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

У разі якщо тривалість відпустки, наданої підприємством, на якому працівник працює за сумісництвом, менша ніж тривалість відпустки за основним місцем роботи, йому відповідно до п. 14 ст. 25 Закону України «Про відпустки» за його бажанням в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

***

Новини на тему:

Сумісництво і замісництво - у чому різниця?

Які роботи не є сумісництвом?

Вносимо до трудової книжки запис про роботу за сумісництвом

При прийнятті працівника за сумісництвом слід повідомити територіальні органи ДФС

Право сумісників на лікарняні та декретні за рахунок ФСС з ТВП

Зарплата сумісників: оподаткування та відображення у звітності

Джерело: Держпраці в Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»