• Посилання скопійовано

Призначення фізособи виконуючою обов’язки іншого працівника: що слід знати роботодавцю?

Як відбувається призначення фізособи виконуючим обов’язки іншого працівника? Хто приймає рішення про призначення? Чи лише працівника підприємства можна призначити виконуючим обов’язки? Розглянемо у статті

Призначення фізособи виконуючою обов’язки іншого працівника: що слід знати роботодавцю?

Як правильно оформити виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника  та оплачувати час виконання таких обов’язків - ми розповідали у попередньому матеріалі

В цій статті розглянемо нюанси призначення фізособи виконуючою обов’язки іншого працівника.

 

Якщо виконуються обов’язки за вакантною посадою

Відповідно до п. 2 Роз’яснення №30/39 не допускається тимчасове виконання обов’язків за вакантною посадою. Хоча Мін'юст у листі від 17.07.2014 р. № 10878-0-26-14/10.3 зазначав, що у чинному трудовому законодавстві відсутня пряма заборона щодо тимчасового призначення працівника виконуючим обов’язки по вакантній посаді, однак, на нашу думку, для цього повинна бути поважна причина.

Одна з них як раз і наводиться у Роз'ясненні №30/39.  Призначення виконуючого обов’язки за вакантною посадою можливе лише за посадою, призначення на яку проводиться вищим органом управління.

Керівник підприємства має надати до вищого органу управління документи для призначення працівника на посаду не пізніше місячного терміну з дня прийняття працівника на роботу. Своєю чергою, в місячний термін орган управління  зобов'язаний розглянути документи та прийняти відповідне рішення.  

Але протягом періоду розгляду, кого призначити на таку посаду, обов’язки за вакантною посадою може виконувати тимчасовий «виконуючий обов’язки». Ним може бути як і вже працюючий на підприємстві працівник (який при цьому звільняється від обов’язків за попередньою посадою), так і новоприйнятий на роботу працівник. Втім, в будь-якому разі, така фізособа має на час виконання обов’язків перебувати з підприємством у трудових відносинах і отримувати оплату праці згідно з окладом за посадою, за якою вона виконує обов’язки.

Отже, при зазначеній причині алгоритм призначення виконуючим обов’язки наступний:

1. Оформлення фізособи виконуючим обов’язки за певною посадою згідно із наказом керівника підприємства.

2.  Надання вищестоящому органу управління для призначення працівника;

2. Розгляд органом управління документів;

3. Прийняття рішення органом управляння щодо працівника.

А що ж далі?

А далі все залежатиме від рішення вищестоящого органу. Якщо такого працівника буде затверджено за вакантною посадою, саме за нею він далі і працюватиме (вже не як тимчасово виконуючий обов’язки).

Якщо ж його не буде на цю посаду призначено, наслідки наступні:

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • у разі незатвердження на посаді працівника, прийнятого керівником не з числа працівників даного підприємства, установи, організації, йому повинна бути запропонована інша робота з урахуванням кваліфікації, досвіду роботи. За відсутності відповідної роботи або відмови від пропозиції він звільняється від роботи з підстав, передбачених законодавством, наприклад, за згодою сторін;
  • якщо не затверджений працівник, висунутий на керівну посаду з числа резерву даного підприємства, установи, організації, йому повинна бути надана робота за кваліфікацією і оплата не нижче тієї, яку він виконував до призначення на нову посаду. Наприклад, його може бути призначено на посаду, яку він до цього займав.

 

Заповнення в трудовій книжці

В Інструкції № 58 не передбачено внесення запису про призначення «виконуючим обов'язки» та зазначення про строковість цієї посади.  Навіть якщо йдеться про працівника, якого, по суті, переводять з однієї посади на іншу.  Адже, хоча у п. 2.3 Інструкції №58 й говориться про записи щодо переведення на іншу роботу, вже з  п. 2.4 Інструкції № 58 стає зрозуміло, що йдеться про переведення на іншу постійну роботу.

А ось коли працівника буде за таким переведенням затверджено і нова посада стане для нього постійною, тоді і слід буде (на підставі відповідного наказу керівника) зробити запис про переведення.

 

Підписання документів

Тимчасово виконуючий обов'язки або тимчасовий заступник за певною посадою отримує право підпису, який має працівник, що працює за цією посадою постійно.  Зокрема, у разі відсутності посадової особи, найменування посади, прізвище, ініціали якої зазначено на проекті документа, його підписує особа, що виконує її обов'язки  або її заступник (п. 57 Типової інструкції № 1242). Те саме, звісно, стосується і виконуючого обов'язки.

Тут слід обов'язково зазначати фактичну посаду, ініціали, прізвище особи, яка підписала документ. Заборонено під час підписання документа ставити прийменник «За» чи правобічну похилу риску перед найменуванням посади. У випадку заміщення керівника за наказом до найменування посади слід додати слова «Виконуючий обов'язки» або В.О.

 

 

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «СТЕП ШИРОКИЙ» 

НАКАЗ

10.10.2017                                          м. Кропивницький                                       №50-к

 

Про призначення Кучмистенка О.Р.

на посаду виконуючого обов'язки

начальника відділу підготовки кадрів 

 

У зв'язку з необхідністю погодження  призначення на посаду начальника відділу підготовки кадрів, керуючись п. 2 Роз’яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.1965 р. №30/39,

НАКАЗУЮ

Призначити Кучмистенка Олега Романовича виконуючим обов'язки начальника відділу підготовки кадрів з 10.10.2017 р. на строк до отримання згоди на призначення вищим органом управління з посадовим окладом 10 800,00 грн на місяць.

 

Підстава: заява Кучмистенка О.Р.

 

Директор                                           Гаморя                                              Д.Л. Гаморя

З наказом ознайомлений:  Кучмистенко (10.10.2017)

            

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»