• Посилання скопійовано

Інформація військкомату про автотранспорт та водіїв подається до 20 грудня

Підриємства мають поінформувати військкомат про наявнiсть транспортних засобiв i технiки, їх технiчний стан, а також про громадян, якi працюють на пiдприємствах, в установах та органiзацiях на таких транспортних засобах i технiцi

Інформація військкомату про автотранспорт та водіїв подається до 20 грудня

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант,
директор навчального центру "Dominanta"

Відповідно до п. 15 Постанови №1921, яким затверджено Положення про вiйськово-транспортний обов’язок (далі – Положення), підриємства мають інформувати військкомат про наявнiсть транспортних засобiв i технiки, їх технiчний стан, а також про громадян, якi працюють на пiдприємствах, в установах та органiзацiях на таких транспортних засобах i технiцi.

Інформація подається два рази на рік, - до 20 червня і до 20 грудня.

Дiя цього Положення (а отже і подача Інформації) поширюється в тому числі і на пiдприємства, установи та органiзацiї незалежно вiд форми власностi. Дiя цього Положення не поширюється (тобто Інформацію не подають) на дипломатичнi представництва i консульськi установи iноземних держав, представництва iноземних та мiжнародних органiзацiй, iноземцiв та осiб без громадянства.

 

Це інформація, а не звіт!

Вимога щодо  подачі відомостей про наявнiсть транспортних засобiв i технiки, їх технiчний стан, а також про громадян, якi працюють на таких транспортних засобах i технiцi стосується інформування військомату, а не звітування до нього.

Як вже зазначалось на початку статті, керiвники пiдприємств, установ та органiзацiй подають вiйськовим комiсарiатам щороку до 20 червня та 20 грудня iнформацiю про наявнiсть транспортних засобiв i технiки, їх технiчний стан, а також про громадян, якi працюють на пiдприємствах, в установах та органiзацiях на таких транспортних засобах i технiцi, за формою згiдно з додатком 1 до Постанови № 1921

Отже, не варто вішати ярлик «Звіт» до документа, який таким не є.

 

Відповідальність

Відповідно до п. 5 Положення, посадовi особи та громадяни несуть вiдповiдальнiсть за невиконання або неналежне виконання вiйськово-транспортного обов’язку вiдповiдно до закону.

Види відповідальності можуть бути різними (адміністративна, фінансова, кримінальна). Вони регулюються окремими кодексами і законами. Але жодного закону або норми кодексу про відповідальність щодо неподання Інформацію до військомату сьогодні немає.

Отже, немає і відповідальності, жодного штрафу!

 

Що буде, якщо не подати таку інформацію

У випадку неподання Інформації військомати відмовляють підприємствам у проставлянні відмітки під час державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

Відповідно до п. 11 Постанови № 1921 для державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку транспортних засобiв в органах Державтоiнспекцiї (крiм транспортних засобiв, власниками яких є громадяни), крiм документiв, необхiдних для реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку, представником пiдприємства, установи чи органiзацiї, транспортнi засоби яких пiдлягають реєстрацiї (перереєстрацiї), зняттю з облiку, подається довiдка, форма якої визначається Мiноборони, з вiдмiткою вiйськового комiсара про постановку транспортного засобу на вiйськовий облiк або зняття з такого облiку.

Такі наслідки маємо сьогодні у разі невиконання вимоги щодо подання Інформації.

І насамкінець, відповідно до п. 17 Постанови № 1921 у разi реорганiзацiї (злиття, приєднання, подiлу, перетворення), лiквiдацiї або банкрутства пiдприємства, установи та органiзацiї, транспортнi засоби i технiка яких призначенi для задоволення потреб вiйськових формувань на особливий перiод, мiсцевi держадмiнiстрацiї (виконавчi органи сiльських, селищних, мiських рад) повiдомляють про це вiйськовим комiсарiатам з поданням пропозицiї щодо покладення завдання з пiдготовки та передачi транспортних засобiв i технiки вiйськовим формуванням на правонаступникiв або на iншi пiдприємства, установи та органiзацiї, якi розташованi на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

***

Від редакції "ДК": Якщо на дату подання Інформації у підприємства відсутні власні транспортні засоби, то подавати Інформацію не потрібно.  Якщо ж в подальшому у наступному році їх  буде придбано та вони будуть обліковуватися на  балансі, таку інформацію слід буде подати.

Такий порядок подання виходить із роз'яснення МОН від 24.05.2016 р. №322/2/2836. В ньому було вказано, що норма щодо подання Інформації поширюється на всі підприємства, незалежно від форми власності, за наявності на обліку на  цих підприємствах транспортних засобів і техніки або змін у їх якісному чи кількісному стані.

Читайте також: Перевірки військкоматів: коли, як та яка відповідальність 

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»