• Посилання скопійовано

Професійні вимоги до керівників та головних бухгалтерів фінустанов змінилися

22 березня набрали чинності зміни до Професійних вимог до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ

Професійні вимоги до керівників та головних бухгалтерів фінустанов змінилися

Нацкомфінпослуг розпорядженням від 06.12.2018 р. № 2131 (зареєстроване в Мін'юсті 21.02.2019 р. за №178/33149) затвердила зміни до Професійних вимог до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ.

Зокрема, уточнено, що ці Професійні вимоги поширюються на керівників та головних бухгалтерів таких фінансових установ:

  • страховиків;
  • кредитних спілок;
  • ломбардів;
  • інших фінансових установ (крім банків, установ - професійних учасників фондового ринку, інститутів спільного інвестування в частині їх діяльності на фондовому ринку, фінансових установ, які мають статус міжурядових міжнародних організацій, Державного казначейства України, державних цільових фондів, адміністраторів недержавних пенсійних фондів та недержавних пенсійних фондів).

Також визначено, яким професійним вимогам повинен відповідати керівник фінансової установи:

  1. мати вищу освіту ступеня магістра або прирівняну до неї;
  2. пройти підвищення кваліфікації та скласти екзамен на відповідність знань професійним вимогам за типовою програмою підвищення кваліфікації керівників, складеною за напрямом діяльності фінансової установи та затвердженою Нацкомфінпослуг. Тривалість курсу підвищення кваліфікації має бути не менше 72 годин;
  3. мати не менше ніж п'ятирічний загальний стаж трудової діяльності, з якого стаж роботи керівником не менше двох років, зокрема, не менше одного року керівником на ринках фінансових послуг (для голови правління кредитної спілки та керівника ломбарду - стаж роботи керівником не менше одного року);
  4. мати бездоганну ділову репутацію. Особа не має бездоганної ділової репутації у разі наявності ознак, визначених пунктом 22 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг.

Своєю чергою, головний бухгалтер фінансової установи (крім підприємств, що становлять суспільний інтерес) повинен відповідати таким вимогам:

  1. мати вищу освіту не нижче ступеня бакалавра;
  2. пройти підвищення кваліфікації та скласти екзамен на відповідність знань професійним вимогам за типовою програмою підвищення кваліфікації головних бухгалтерів, складеною за напрямом діяльності фінансової установи та затвердженою Нацкомфінпослуг. Тривалість курсу підвищення кваліфікації має бути не менше 72 годин;
  3. мати стаж роботи керівником у сфері фінансової та/або бухгалтерської діяльності або стаж роботи на ринках фінансових послуг на посадах, пов'язаних з фінансовою або бухгалтерською діяльністю, не менше трьох років;
  4. мати бездоганну ділову репутацію. Особа не має бездоганної ділової репутації у разі наявності ознак, визначених пунктом 22 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг.

Розпорядження набрало чинності 22 березня 2019 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»