• Посилання скопійовано

Професійна перепідготовка безробітних – за новими правилами: проект Мінсоцполітики

Мінсоцполітики пропонує викласти у новій редакції Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних

Професійна перепідготовка безробітних – за новими правилами: проект Мінсоцполітики

21 травня 2019 року Мінсоцполітики оприлюднило проект наказу, яким викладено у новій редакції Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

 

Що пропонується новим Порядком?

1. Змінити підходи до професійного навчання безробітних.

Зокрема, запровадити принцип „гроші ходять за людиноюˮ, що дозволить безробітному самостійно вибирати заклад освіти для проходження професійного навчання та у разі потреби місце проживання у період навчання. Зарахування на навчання до закладів освіти та забезпечення місцем проживання буде здійснюватися на підставі сертифікату на навчання та сертифікату на проживання у період навчання.

2. Запровадити нові принципи і підходи у роботі центрів зайнятості.

Зокрема, надавати безробітним, які потребують професійного навчання, послуги з профілювання та професійної орієнтації, за результатами яких кар’єрним радником служби зайнятості надаватимуться рекомендації щодо вибору професії (спеціальності, програми або галузі знань) для проходження навчання з урахуванням поточної та перспективної потреби ринку праці та побажань безробітного.

Крім того, центр зайнятості узгоджує із закладом освіти, який обрав безробітний для проходження навчання, можливість прийому на навчання, дату початку навчання та інформує безробітного про готовність закладу освіти або роботодавця прийняти його на навчання.

3. Надати безробітним можливість обирати місце навчання у роботодавця.

На думку авторів проекту, це сприятиме їх працевлаштуванню та адаптації на робочому місці.

Вибір здійснюватиметься з Переліку роботодавців, які здійснюють професійне навчання на робочому місці (на виробництві) за індивідуальною формою навчання або шляхом стажування, сформованого на підставі заявок роботодавців. Роботодавці зможуть проводити навчання безробітних безпосередньо на робочому місці за індивідуальною формою навчання або шляхом стажування, що дозволить скоротити терміни навчання, витрати на навчання та забезпечить потребу в кваліфікованих кадрах. 

4. Залучати роботодавців до професійного навчання безробітних

Зокрема, шляхом їх участі у визначенні змісту навчання, кваліфікаційній атестації безробітних, надання робочих місць для виробничого навчання та виробничої практики.

Крім того, пропонується надати роботодавцям можливість здійснювати попередній відбір безробітних, які виявили бажання пройти професійне навчання на робочому місці або навчатися за дуальною формою, перед отриманням ними сертифікатів на навчання.

5. Посилити відповідальність безробітних

Це стосуватиметься тих безробітних, які проходили навчання для провадження підприємницької діяльності або самозайнятості та не працевлаштувалися після завершення навчання за отриманою професією (спеціальністю) або не розпочали підприємницьку діяльність, шляхом обмеження видачі сертифіката на навчання у разі їх звернення за послугами до державної служби зайнятості.

6. Запровадити моніторинг державною службою зайнятості ефективності професійного навчання безробітних

Це планують здійснювати шляхом відстеження протягом року тривалості роботи працевлаштованих за направленням державної служби зайнятості осіб із числа зареєстрованих безробітних після проходження ними професійного навчання.

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що пропозиції та зауваження до нього можна надавати в письмовому або електронному вигляді за адресою: Міністерство соціальної політики України, 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10; e-mail: info@mlsp.gov.ua; тел.: 284-39-14.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»