• Посилання скопійовано

Як враховувати донараховані за попередні періоди відпускні у середню зарплату: ексклюзив від Мінсоцполітики

Буває так, що у зв’язку з великим завантаженням бухгалтер може припуститися помилки (наприклад, не застосувати коефіцієнт коригування для відпускних чи взагалі помилитися в їх розрахунку). Потім ця помилка виправляється, але як вона вплине на розрахунок відпускних у майбутніх періодах? Консультує Мінсоцполітики

Як враховувати донараховані за попередні періоди відпускні у середню зарплату: ексклюзив від Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 18.06.2019 р. №718/0/204-19

Суть запитання

Працівнику підприємства нарахували і виплатили відпускні у березні 2019 р. У травні 2019 р. виявили, що під час розрахунку середнього заробітку не врахували коефіцієнт підвищення окладу. Отже, березневі відпускні донарахували у травні. При розрахунку відпускних у майбутніх періодах, до якого місяця відносити суму донарахованих відпускних - до березня чи до травня 2019 р.?

 

Врахування донарахувань: позиція Мінсоцполітики

Порядок №100 визначає, як розрахувати середню зарплату, за якою оплачуватиметься кожен день відпустки. А п. 10 цього Порядку – як вплине на розрахунок середньої зарплати (а отже, і на всю суму відпускних) підвищення окладів у розрахунковому періоді (тобто до надання відпустки) або під час самої відпустки.

У разі такого підвищення роботодавець має розрахувати його коефіцієнт. Коефіцієнт підвищення визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу), встановленого працівнику після підвищення, на тарифну ставку (посадовий оклад), що була встановлена до підвищення.

Коефіцієнт підвищення слід застосовувати у випадках підвищення на підприємстві тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства чи колективного договору, як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Тепер розглянемо, які ж виплати враховуються при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпустки. А саме:

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер;
  • винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років;
  • індексація;
  • виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, тощо) та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Премії при розрахунку відпускних включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Навіть ті премії, які нараховані за період більший за один календарний місяць.

А ось одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік (п. 3 Порядку №100).  Головною умовою врахування одноразової винагороди за підсумками роботи за рік та за вислугу років при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження є її нарахування в поточному році за попередній рік.

Отже, з преміями все зрозуміло. А як же діяти, якщо сталася помилка з розрахунком відпускних та з коефіцієнтом коригування?

Фахівці Мінсоцполітики зазначили, що:

  • лише премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю. Усі ж інші виплати слід включати до заробітку того місяця, в якому вони мали бути проведені!

  • При розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпустки донараховані працівникові суми за час попередньої відпустки мають включатися до заробітку тих місяців, в яких вони мали бути нараховані.

Повертаємось до практичної ситуації, з якого почалась ця стаття.

Таким чином, якщо  у  травні 2019 р. було донараховано відпускні за березень 2019 р., то при розрахунку відпускних у майбутніх періодах ці донараховані відпускні слід вважати доходом березня 2019 р.

Іншими словами, коли до розрахункового періоду березень 2019 р. не потраплятиме, то не потраплятимуть до нього і березневі відпускні, донараховані у травні 2019 р. 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»