• Посилання скопійовано

Як правильно оформити на роботу нового працівника?

В Держпраці нагадали правила оформлення новоприйнятих працівників, аби при перевірках не підпасти під відповідальність

Як правильно оформити на роботу нового працівника?

Держпраці в Івано-Франківській області нагадує, що відповідно до ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413 визначено, що роботодавець зобов’язаний подати повідомлення до органу Державної податкової служби до початку роботи новоприйнятого працівника).

Для оформлення трудових відносин особі, що претендує на роботу необхідно написати заяву майбутньому роботодавцю про прийняття на роботу, подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я тощо.

До початку роботи роботодавцю необхідно:

– до початку роботи працівника подати повідомлення до Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу; повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

  1. Засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  2. На паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  3. На паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

– видати наказ про прийняття працівника на роботу, з яким необхідно обов'язково під підпис ознайомити новоприйнятого працівника.

Після вищезазначених дій до початку виконання роботи працівника роботодавцю необхідно зробити наступне:

  • роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу у таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;
  • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;
  • визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;
  • проінструктувати працівника з правил охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони. Слід зазначити, що згідно зі ст. 20 Закону України «Про охорону праці» допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж, перевірку знань з охорони праці, забороняється. Це стосується також осіб, які приступають до роботи після укладення трудового договору.

Зокрема, у  процесі трудової діяльності керівнику забороняється вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Додатково нагадуємо, що ст. 265 КЗпП встановлена відповідальність за порушення законодавства про працю.

Посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

***

Читайте також: Особливості подання повідомлення про прийняття на роботу працівника

Джерело: Держпраці у Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»