• Посилання скопійовано

Строки виплати відпускних – у роз’ясненнях від Мінсоцполітики та Держпраці

Правило про виплату відпускних за 3 дні до початку відпустки знають всі. А як діяти у нетипових випадках? Наприклад, якщо рішення про надання відпустки прийнято напередодні. І які дні маються на увазі – календарні чи робочі?

Строки виплати відпускних – у роз’ясненнях від Мінсоцполітики та Держпраці

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Такий порядок оплати відпусток встановлений ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону «Про відпустки».

Що буде, якщо роботодавець порушує ці строки?

Держпраці наголошує: у разі несвоєчасної виплати заробітної плати працівнику за час щорічної відпустки, відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період.

Мінсоцполітики у листі від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07, зокрема, наводить процедуру перенесення відпусток. При цьому нагадує, що ст. 10 Закону «Про відпустки» визначено порядок надання щорічних відпусток працівникам.

Відповідно до вищезазначеної статті черговість надання щорічних відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Якщо відпустка надається за графіком, то потреби писати на неї заяву у працівника немає. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну. І, звісно ж, своєчасно виплатити відпускні.

Якщо ж відпускні своєчасно і в повному обсязі не виплачені, працівник має право на перенесення відпустки. І якщо таке бажання у працівника є, роботодавець зобов’язаний таку відпустку перенести. Щоправда, Закон «Про відпустки» не каже, на коли відпустка у такому випадку має бути перенесена. Тож, це питання має вирішуватись за погодженням сторін трудового договору (між працівником і роботодавцем).

У такому випадку заявник має написати заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку у вказані в ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести її на інший період. Далі на підставі цієї заяви видається наказ (розпорядження) про надання відпустки. Або вносяться зміни до вже наявного наказу щодо такої відпустки (щодо термінів її надання).

А якщо працівник не бажає переносити відпустку, але відпускні він отримав невчасно? У цьому випадку буде порушення, яке загрожує роботодавцю штрафом. А розмір такого штрафу залежатиме від терміну затримки у виплаті. Це передбачає ст. 265 КЗпП.

Наприклад, якщо затримка у виплаті відпускних (які розглядаються як зарплата за час відпустки) менша ніж місяць, то роботодавцю загрожує штраф в розмірі 1 мінімальної зарплати (зараз 5000 грн). Якщо ж затримка більша ніж 1 місяць, штраф становитиме 3 мінімальні зарплати (зараз 15000 грн). При цьому такий самий штраф очікує роботодавця і у випадку, якщо відпускні були виплачені, але не в повному обсязі.

 

За які три дні слід виплачувати відпускні – календарні чи робочі?

Триденний строк слід рахувати у календарних днях. Про це говорить і Мінсоцполітики у листі від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07 та від 02.10.2019 р. №1432/0/206-19. При цьому день виплати відпускних не враховується.

Держпраці наводить наступні приклади.

Приклад 1. Якщо перший день відпустки — 27.04.2020 р. (понеділок), відпускні слід виплатити не пізніше 23.04.2020 р. (четвер). При цьому виплата заробітної плати за період відпустки може бути проведена і раніше, наприклад, у середу (22.04.2020 р.). Оскільки норма закону (ст. 21 Закону «Про відпустки») говорить, що виплата має бути проведена «не пізніше ніж за три дні до її початку».

Але якщо останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний день, відпускні слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Приклад 2. Якщо перший день відпустки — 30.04.2020 р. (четвер), то останній день строку виплати відпускних – 26.04.2020 р. (неділя). Оскільки за п’ятиденного робочого тижня субота і неділя — вихідні дні (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпускні виплачуються 24.04.2020 р. (п’ятниця). За шестиденного робочого тижня оплата повинна бути проведена не пізніше 25.04.2020 р. (субота).

 

А якщо працівнику треба піти у відпустку буквально наступного дня після подання заяви і складання наказу?

Як роз’яснює Держпраці, у виняткових випадках у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у терміни, коли неможливо провести її оплату у строки, зазначені у ст. 115 КЗпП та у ч. 1 ст. 21 Закону «Про відпустки», в заяві працівник має право вказати про отримання зарплати за таку відпустку в терміни, визначені за згодою між працівником та роботодавцем. У таких випадках це не буде розглядатися як порушення вимог законодавства про працю.

Тобто є дві умови для уникнення штрафу у разі несвоєчасної виплати відпускних:

  1. неможливість їх своєчасної виплати (відсутність коштів не є поважною причиною, а ось прийняття рішення про надання відпустки напередодні – так);
  2. домовленість між працівником та роботодавцем про те, що відпускні будуть виплачені в інші строки, ніж передбачено законодавством. Бажано таку домовленість і згоду зафіксувати документально.

Про це говорить і Мінсоцполітики у листі від 05.01.2012 р. №7/13/133-12.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»