• Посилання скопійовано

Яким може бути розмір добових? Роз’яснення від Мінфіну та наш коментар

Який розмір добових можна оплачувати на бюджетному або небюджетному підприємстві? А який розмір добових можна оплачувати на тому ж таки небюджетному підприємстві, якщо відрядження оплачує держава?

Яким може бути розмір добових? Роз’яснення від Мінфіну та наш коментар

Коментар до листа Мінфіну від 27.11.2020 р. №08030-16-0/36464 

З чого варто почати? Звісно ж, з норм КЗпП

Відповідно до ст. 121 КЗпП, працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму житлого приміщення в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада).

Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Начебто, усе зрозуміло, але насправді цього замало. Адже у КЗпП немає, навіть, визначення терміну «відрядження»!

В Інструкції №59 зазначається, що відрядження - це поїздка працівника за розпорядженням керівника державного органу (поїздка державного службовця - за розпорядженням керівника державної служби), підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів (далі - підприємство), на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). Але Інструкція № 59 діє для бюджетників.

Щодо добових, то для бюджетників ситуація врегульована нормативкою.  Адже Постанова №98 визначає суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. І про добові в ній не забули.  

 

А як щодо небюджетних підприємств? І як щодо ПКУ і розміру добових, який в ньому згадується? 

Нагадаємо, що неоподатковані добові для відряджень в Україні встановлені в розмірі не більш ніж 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, визначеної станом на 1 січня податкового року, за кожен день відрядження (пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ). 

Зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року (до 6000 грн) призвело до збільшення суми неоподатковуваних добових по Україні.

 Але для відряджень за кордон така сума залишається незмінною - не більше 80 евро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, з розрахунку за кожен такий день.

Країна відрядження

Максимальний розмір добових витрат
з розрахунку на кожен день відрядження

Україна

у 2021 році - не більше 600,00 грн

Закордон

Не більше 80 евро

 

Проте наголосимо: ПКУ не встановлює розмір добових, якого мають дотримуватись роботодавці! Він встановлює лише суму добових за день відрядження, яка не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ. Тобто у кожному конкретному випадку розмір добових працівника може бути як більшим, так і меншим.

Оскільки на небюджетні підприємства Інструкція №59 і Постанова №98 не поширюються, розмір добових кожне таке підприємство встановлює самостійно.  І тут можливі безліч варіантів – як встановлення загального розміру добових для всіх працівників такого підприємства, так і використання індивідуального підходу (аж до того, що у кожному відрядженні буде встановлено різний розмір добових).

Проте є один виняток, про який йдеться у коментованому листі.

 

Уявімо таку ситуацію...

Госпрозрахункове підприємство виграло тендер і на його рахунок зайшли бюджетні кошти. Щоб виконати умови договору, за яким зайшли бюджетні кошти, працівники підприємства повинні їздити у відрядження. Витрати на такі відрядження ці бюджетні кошти і фінансують.

Звісно, працівники за час перебування у відрядженні мають отримати добові.

Який розмір добових можна у цьому випадку сплачувати? Встановлений підприємством самостійно?  Чи слід користуватися розмірами, які зазначено у Постанові № 98?

 

Консультує Мінфін

Фахівці МФУ в коментованому листі відповіли, що відповідно до норм Бюджетного кодексу організація, яка є одержувачем бюджетних коштів, під час направлення працівників у службові відрядження за рахунок коштів у рамках виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, повинна дотримуватися норм Постанови №98 та Інструкції №59.

У разі, якщо організація не є одержувачем бюджетних коштів, а також, якщо організація, яка  є одержувачем бюджетних коштів направляє працівників у службові відрядження за рахунок коштів господарської діяльності, слід керуватися нормами ПКУ.

Тож, навіть якщо ви не бюджетник, але виконуєте державні замовлення, треба уважно ставитись до розміру добових.

Якщо йдеться про відрядження, витрати на які закладено у договір, фінансування за яким надходить з бюджету, розмір добових не повинен бути більшим, ніж у бюджетників. Як  у Постанові №98  - 60 грн на день, якщо йдеться про відрядження на території України.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»