• Посилання скопійовано

Зарплатні борги будуть на спецмоніторингу у Держпраці: проєкт постанови

КМУ розмістив проєкт постанови, якою передбачено моніторинг погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості зі заробітної плати. Як це буде?

Зарплатні борги будуть на спецмоніторингу у Держпраці: проєкт постанови

На сайті Федерації професійних спілок України було розміщено для обговорення проєкт постанови КМУ «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати». Його метою є своєчасне виявлення негативних тенденцій та забезпечення оперативного прийняття управлінських рішень з питань погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості зі заробітної плати.

Як бачимо з тексту проєкту, питання офіційної оплати праці та відсутності боргів з виплати зарплати залишається вкрай актуальним для нашої країни. І Держпраці навіть в умовах карантину та локдаунів буде збирати інформацію щодо порушень і, звісно, використовувати її при перевірках!

Зокрема, КМУ постановляє Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, районним державним адміністраціям:

  • забезпечити роботу тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат утворених міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними держадміністраціями;
  • запровадити спеціальний моніторинг погашення заборгованості зі заробітної плати (грошового забезпечення) на  підприємствах, установах та організаціях, які їм підпорядковані та знаходяться на відповідній території;
  • забезпечити подання щопонеділка до 13-ї години Держпраці інформації про результати моніторингу за формами згідно з додатками 1-3.

Крім того, Постановою передбачено зобов’язати Державну службу з питань праці забезпечити:

  • узагальнення інформації міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим,  обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій про результати моніторингу;
  • утворення структурних підрозділів для організаційно-аналітичного забезпечення проведення моніторингу та з питань цифрового розвитку.

Також згідно з проєктом постанови Державна служба статистики має щомісяця до 25 числа місяця, наступного за звітним, подавати Державній службі з питань праці інформацію про заборгованість зі заробітної плати підприємств, установ та організацій усіх форм власності!

 

Законодавчі акти, які втрачають чинність згідно з постановою

Проєктом постанови передбачено і перелік актів КМУ, які втратять свою силу з дня набрання чинності постанови. Зокрема, це:

 

Зміни у складі працівників Держпраці

Як передбачено проєктом постанови Держпраці, у разі потреби надається право вносити зміни до показників, зазначених у додатках до постанови. Кількісний склад штатної чисельності працівників Держпраці збільшується на 10 одиниць.

У зв’язку зі збільшенням кількості штатних одиниць та створення структурного підрозділу з питань забезпечення моніторингу погашення заборгованості зі заробітної плати постанова передбачає зобов’язання Мінфіну внести зміни до Державного бюджету України на 2021 рік в частині витрат на утримання апарату Держпраці.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»