• Посилання скопійовано

Чи можна ділити одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини?

Ділити одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини на частини не можна, як і отримати замість неї грошову компенсацію

Чи можна ділити одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини?

Держпраці у Київській області нагадує, що Кабмін затвердив Порядок надання відпустки при народженні дитини (далі — Порядок) постановою від 07.07.2021 р. № 693. Порядок опублікували в газеті «Урядовий кур’єр» 10.07.2021.

Порядок визначає умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до ст. 19-1 Закону про відпустки.

Нагадаємо, що одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається таким працівникам:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Можливість надання згаданої відпустки з’явилася із 09.05.2021 р., коли набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 р. № 1401-IX.

Вказану відпустку надають:

  • одноразово тривалістю, яку визначає працівник у письмовій заяві про її надання (але не більше 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів),
  • не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Її може використати працівник не пізніше 104-го дня з дня народження дитини;
  • ділити відпустку на частини не можна, як і отримати замість неї грошову компенсацію.

Чоловік, дружина якого народила дитину, в разі подання заяви про надання відпустки має пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

***

Читайте також: З 10 липня діє порядок надання відпустки при народженні дитини: як він працює

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Київській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»