• Посилання скопійовано

Батьки зможуть ділити відпустку на дітей між собою: законопроєкт

У ВРУ зареєстровано законопроєкт про внесення змін до КЗпП України та Закону «Про відпустки» щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей

Батьки зможуть ділити відпустку на дітей між собою: законопроєкт

До ВРУ подано законопроєкт №6343 від 23.11.2021 метою якого є вирівнювання у правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям, у їх можливостях стосовно отримання додаткової відпустки для приділення більшої уваги своїм дітям. З текстом законопроєкту можна ознайомитись за посиланням.

Проєктом закону пропонують, додаткову відпустку «на дітей» в КЗпП України перенести з глави ХІІ «Праця жінок» до загальної глави V «Час відпочинку». При цьому змін у тривалості такої відпустки, або підстав для її надання не передбачається.

Нагадаємо, що у ст. 182-1 КЗпП України мова йде про додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів працівникам, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Разом з цим, умови надання цієї відпустки пропонується доповнити правом працівника на поділ за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд та використання одночасно чи в різні строки.

Аналогічне доповнення щодо можливості поділу такої відпустки між батьками пропонують відповідно внести і до ст. 19 Закону України «Про відпустки».

І це цікава, і в чомусь навіть революційна пропозиція. 

Адже, по-перше, наразі під поділом відпустки мається на увазі надання частками лише щорічних відпусток (ст. 12 Закону про відпустки). А що належить до щорічних відпусток визначає ч. 1 ст. 4 цього Закону і додаткової відпустки «на дітей» в цьому переліку немає. Хоча вона і надається щороку, та належить ця відпустка до соціальних, що зазначено в ч. 4 ст. 4 Закону про відпустки.  

Щоправда, раніше це не заважало Мінсоцполітики «дозволяти» надання додаткової відпустки «на дітей» частками. Про що ми писали тут. Але законом це досі не передбачено. 

По-друге, законопроєкт змінює саме визначення поділу відпустки. Бо зараз ми можемо ділити відпустку на частки лише щодо однієї людини. А законопроєкт пропонує дозволити обом батькам користуватися цією відпусткою, поділивши її між собою! Користуватися можна буде навіть одночасно! Проте, щоправда, не прописується, як роботодавцю дізнатися про такий поділ, щоб правильно надавати ці відпустки або компенсувати їх невикористання при звільненні.   

У разі підтримки законопроєкту, передбачені зміни наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»