• Посилання скопійовано

Мінекономіки розробило порядок поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди на всіх роботодавців

Ним пропонується визначити умови, за якими Мінекономіки прийматиме рішення щодо поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, а також надаватиме можливості роботодавцям не підпадати під її дію та достатній проміжок часу для висловлення відповідної позиції

Мінекономіки розробило порядок поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди на всіх роботодавців

27 травня набрав чинності Закон №2253-IX. Ним, зокрема, встановлено нові правила масового вивільнення працівників та введення колективних договорів для ФОП. Наприклад, передбачено умови, коли дія галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень може бути поширена Мінекономіки на всіх роботодавців незалежно від форми власності, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності).

З огляду на це, 13 липня 2022 року Мінекономіки розробило та оприлюднило проєкт постанови КМУ “Деякі питання поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень” (завантажити). Ним передбачено:

  • затвердження Порядку поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень (завантажити)
  • встановити, що Порядок поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень застосовується до галузевих (міжгалузевих) угод, що укладені після набрання чинності цією постановою;
  • внести зміни до постанови КМУ від 13.02.2013 р. №115 “Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів” (завантажити).

Проектом Порядку пропонується визначити умови, за якими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин прийматиметься рішення щодо поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень; надання можливості роботодавцям (за наявності відповідного обґрунтування) не підпадати під її дію та достатній проміжок часу для висловлення відповідної позиції.

Дія Угоди, її окремих положень може бути поширена Мінекономіки на всіх роботодавців у разі отримання відповідного спільного звернення від суб’єктів сторін цієї Угоди та у разі, якщо Угоду:

  • укладено відповідно до Закону “Про колективні договори і угоди” центральним органом (органами) виконавчої влади та репрезентативними суб’єктами сторін/сторони (у разі укладення Угоди на двосторонній основі);
  • зареєстровано без зауважень Реєструючим органом.

Положення Угоди, її окремих положень є обов’язковими для роботодавців, на яких поширено їх дію.

Роботодавці, на яких поширюється дія Угоди чи окремі її положення, визначаються за основним видом їхньої економічної діяльності. 

Угода поширюється, якщо у сфері дії сторін цієї Угоди перебуває 60 і більше відсотків від середньооблікової кількості штатних працівників за відповідним  видом/видами економічної діяльності.

Дія Угоди, її окремих положень не поширюється на роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб.

У разі якщо після поширення дії Угоди чи її окремих положень для роботодавця обов’язковими будуть умови декількох галузевих (міжгалузевих) угод, застосовують положення Угоди або окремі її положення, що забезпечують вищий рівень гарантій та пільг для працівників. 

На підприємства, установи, організації державної та комунальної форми власності дія Угоди або її окремих положень може бути поширена тільки за згодою органів управління.

У разі затвердження ця постанова набере чинності через 90 календарних днів після припинення або скасування воєнного стану.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»