• Посилання скопійовано

Чотири ЦПД з працівником за рік: які наслідки?

З фізособою протягом року було укладено чотири договори ЦПХ (декілька років поспіль). Які податкові наслідки можуть виникнути у підприємства?

Чотири ЦПД з працівником за рік: які наслідки?

Податкові наслідки

Цивільно-правові відносини між працівником та суб’єктом господарювання регламентовані ЦКУ.

Сторонами цивільно-правового договору є замовник і виконавець. У разі укладення такого договору виконавець зобов’язується виконати певну роботу, надати послугу, а замовник — виплатити винагороду за виконану роботу чи надану послугу. Розмір винагороди визначається договором і не залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Термін оплати зазначають у договорі.

Виконавець, на відміну від найманого працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, самостійно організовує свою роботу (якщо іншого не передбачено цивільно-правовим договором) і виконує її на власний ризик.

Таким чином, основною ознакою, що відрізняє відносини за договорами ЦПХ від трудових, є те, що за договором ЦПХ основна трудова діяльність особи, як найманого працівника, залишається за його межами, а метою договору ЦПХ є отримання певного матеріального результату — виконаної роботи або наданої послуги. Також виконання певних робіт та послуг не має збігатися з посадовими обов’язками, які працівник виконує на цьому самому підприємстві за трудовим договором.

Якщо ж робота або послуга, яку виконує чи надає фізособа-виконавець, має системний характер (робота виконується постійно, працівник постійно перебуває на своєму робочому місці, повний робочий день, отримує відповідну оплату праці), то роботодавець у цьому разі злісно порушує чинне законодавство про працю, зокрема ст. 21 та 24 КЗпП.

Крім того, для фізособи, яка не має статусу підприємця і регулярно виконує роботи за ЦПД, є ризик визнання такої діяльності підприємницькою із застосуванням адміністративної відповідальності на підставі ст. 164 КУпАП за ведення господарської діяльності без державної реєстрації, що передбачає штраф у розмірі від 1000 до 2000 н. м. д. г. (від 17000 до 34000 грн) із конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини, грошей, отриманих унаслідок неправомірних дій.

Перевірка договорів ЦПХ не належить до компетенції Держпраці, яка до того ж не має права визнавати цивільно-правові відносини трудовими і, як наслідок, без рішення суду накладати штраф. Тут штрафи залежать від того, що передбачено договором ЦПХ, чи є в ньому ознаки трудових відносин та від конкретної ситуації, яку суд розглядатиме для винесення рішення чи на користь фізособи, чи роботодавця, чи контролюючого органу.

 

Код бюджетної класифікації

Відповідно до Класифікації доходів бюджету, під час сплати до бюджету ПДФО із доходів (винагороди) платника податку інших, ніж заробітна плата, застосовується код 11010400. Цей код бюджетної класифікації варто зазначати й у платіжці, сплачуючи податок з доходів фізосіб, утриманий із винагороди за договором ЦПХ.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»