• Посилання скопійовано

Звільнили жінку під час відпустки по догляду за дитиною: чи будуть наслідки?

Наразі діє заборона щодо звільнення жінок, які мають дітей, віком до 3 років з інвалідністю з ініціативи роботодавця, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням

Звільнили жінку під час відпустки по догляду за дитиною: чи будуть наслідки?

Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці повідомляє, що частиною 3 статті 184 КЗпП України визначено заборону щодо звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179), одиноких матерів за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

За порушення законодавства про працю роботодавці несуть адміністративну, фінансову, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність. Так, незаконне звільнення працівника з роботи є грубим порушенням законодавства про працю, відповідальність за яке передбачено  ст. 172 ККУ.

Трудові спори про поновлення на роботі працівника незалежно від підстав припинення трудового договору розглядаються виключно в судовому порядку.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»