• Посилання скопійовано

Працівник протягом тривалого часу не з’являється на робочому місці: які дії роботодавця?

Підставу для звільнення у разі незʼявлення працівника запроваджено законом. Він набув чинності з 19 липня 2022 року, а закон не має зворотної дії у часі. Тож відлік 4-місячного строку розпочинається з цієї дати

Працівник протягом тривалого часу не з’являється на робочому місці: які дії роботодавця?

У Національному університеті «Запорізька політехніка» відбувся інформаційний семінар з питань трудового законодавства. Посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області розповіли працівникам вишу та його структурних підрозділів про дії роботодавця щодо нарахування та виплати лікарняних, надання відпустки без збереження заробітної плати, роботу за сумісництвом.

Актуальним виявилося питання, що робити із працівником, котрий протягом тривалого часу не з’являється на робочому місці та не виходить на зв’язок.

Інспектори праці пояснили, що дію трудового договору може бути припинено в разі дотримання двох обов’язкових умов:

  1. працівник був відсутній на робочому місці понад 4 місяці поспіль; 
  2. роботодавець протягом усього цього часу не мав інформації про причини відсутності працівника (поважність причин значення не має). 

Позаяк таку підставу для звільнення запроваджено законом, який набув чинності з 19 липня 2022 року, а закон не має зворотної дії у часі, лише з цієї дати може бути розпочатий відлік 4-місячного строку.

Джерело: Держпраці у Запорізькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»