• Посилання скопійовано

Що з критеріями критично важливих підприємств для бронювання працівників?

Наразі немає затверджених критеріїв визначення підприємств, критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Найближчим часом їх буде затверджено наказом Мінекономіки

Що з критеріями критично важливих підприємств для бронювання працівників?

10 лютого Європейська Бізнес Асоціація провела зустріч із Сергієм Сметанком, директором департаменту економіки безпеки і оборони Міністерства економіки України, для обговорення найактуальніших питань нового порядку бронювання військовозобов’язаних працівників, визначеного Постановою КМУ №76.

З 31 січня діє новий алгоритм бронювання військовозобов’язаних для підприємств (що не виконують мобілізаційних завдань), який дозволяє забронювати до 50% військовозобов’язаних працівників.

 

Як підприємству забронювати працівників на час мобілізації?

1) Компанія визначає критерії, яким відповідає для здійснення бронювання та профільне відомство (Орган) або обласну військову адміністрацію (ОВА), через яку здійснюватиме запит на бронювання.

2) Компанія подає до Органу або ОВА пакет документів, які підтверджують відповідність підприємства трьом критеріям.

3) Компанія отримує номер і дату рішення Органу або ОВА про визначення підприємства критично важливим.

4) Компанія подає до того ж Органу або ОВА перелік військовозобов’язаних, яких вони просять забронювати разом із листом обґрунтування, довідкою про кількість військовозобов’язаних.

5) Орган або ОВА погоджує бронювання працівників підприємства з Генеральним Штабом.

6) Після прийняття позитивного рішення Генштабом Міністерство економіки видає наказ про бронювання працівників підприємства та інформує про це Орган або ОВА.

7) Компанія отримує наказ про бронювання та протягом 5 днів інформує про нього ТЦК та СП для постановки заброньованих працівників на спеціальний військовий облік.

Звертаємо увагу бізнесу, що критерії визначення підприємств, установ і організацій, критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення, буде найближчим часом затверджено наказом Мінекономіки. Подаватись одразу за кількома критеріями або до різних органів не можна – усі заявки перевірятимуться за ЄДРПОУ задля недопущення дублювання.

Державна податкова служба надала роз’яснення своїм управлінням щодо видачі довідок про сплату податків для підтвердження права підприємства на бронювання. І вони вже розпочали їх видачу. Довідки для отримання статусу критичного підприємства можна подавати в електронному вигляді.

Працівники компанії, яких вже було мобілізовано раніше, на цьому етапі не зараховуються до 100% військовозобов’язаних працівників. Натомість військовозобов’язаних жінок, мобілізація яких є добровільною, має бути враховано до загальної кількості військовозобов’язаних. Актуалізацію військового обліку у ТЦК та СП можуть здійснювати юристи, HR чи інші представники компанії, це не обов’язково має бути безпосередньо військовозобов’язаний. Працівників, які не проходили військову службу, але є військовозобов’язаними, також можливо забронювати.

Довідка підприємства про розмір середньої заробітної плати має довільну форму, її слід подавати щодо усієї юридичної особи.  Якщо підприємство має складну структуру і представлене в різних регіонах, середню заробітну плату розраховують за місцем реєстрації. Довідку Держстату для підтвердження середньої зарплати в регіоні додатково подавати не вимагається.

Окремого порядку для фізичних осіб - підприємців не передбачено, ФОПи можуть подавати заявку на бронювання за цією ж процедурою.

Включення військовозобов’язаних працівників, які мають дефіцитний ВОС, до списку на бронювання не забороняється, але це підвищує шанси отримання непогодження щодо окремих працівників або усього списку. Стосовно таких працівників варто вести комунікацію з Генштабом. Однак до списків на бронювання можуть включатися керівник підприємства та заступник, навіть якщо вони мають дефіцитну ВОС.

З більш докладними відповідями на найпоширеніші запитання та уточнення від бізнесу можна ознайомитися у відеозаписі зустрічі. Також Мінекономіки готують власні Q&A щодо цієї теми, які незабаром буде опубліковано на сайті відомства.

Бізнес-спільнота Асоціації вдячна Мінекономіки за пророблену роботу щодо прийняття Постанови КМУ №76, яка є важливим елементом економічної безпеки нашої країни у ці надскладні часи!

***

Читайте також:

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»