• Посилання скопійовано

Бізнес все ще чекає від Уряду пролонгації діючих відстрочок на бронювання

Бізнес вважає за потрібне пролонгувати діючі відстрочки, бо Мінекономіки так і не надало додаткових роз'яснень щодо застосування положень нового порядку бронювання та й наразі не затвердило критеріїв критично важливих підприємств

Бізнес все ще чекає від Уряду пролонгації діючих відстрочок на бронювання

27 січня 2023 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час №76, якою було затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних. Розповідає Європейська Бізнес Асоціація.

При цьому Постановою визначено, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним рішеннями Міністерства економіки України до набрання чинності Постановою, є чинними протягом строку, на який їх надано.

Однак наразі у бізнесу, зокрема представників рітейлу, фармацевтичної та медичної галузей, усіх напрямів сільського господарства та інших критично важливих підприємств, що бронювали своїх працівників, склалася ситуація, за якою строк відстрочки від призову працівників, заброньованих бізнесом у першу чергу (в період березня 2022 року), враховуючи всі періоди автоматичного продовження дії відстрочок, минає у лютому 2023 року. Водночас, за інформацією від бізнесу, є непоодинокі випадки, коли таким працівникам територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки було видано повістки із вимогою щодо прибуття до ТЦК та СП на наступний день після закінчення строку відстрочки (наприклад, повістку видано на 16 лютого 2023 року, а строк дії відстрочки минає 15 лютого 2023 року).

Але наразі за новим Порядком є невизначеність щодо документального підтвердження відповідності підприємств окремим критеріям, адже, наприклад, за останньою інформацією місцева влада та Міністерства мають визначити критерії критичності для своїх напрямів, регіонів. Мало того, за деякими критеріями для підприємств є неоднозначною можливість надати інформацію (наприклад, щодо подання податкової звітності за останній квартал, адже строк подання звітності ще не настав). Тож, за попередніми оцінками бізнесу, процедура бронювання працівників за новим Порядком триватиме близько одного місяця.

Тому є висока ймовірність того, що бізнес не встигне завершити всю процедуру бронювання за зазначеною вище категорією працівників до закінчення дії щодо них відстрочки від призову на військову службу, що, своєю чергою, ставить під загрозу як стале функціонування окремих підприємств, так і економіки загалом.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із проханням сприяти подовженню чинних бронювань ще на місяць. Це допоможе підприємствам здійснити та завершити процедуру бронювання працівників згідно з новим Порядком і повноцінно працювати далі. 

***

Читайте також:

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»