• Посилання скопійовано

Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском

За розʼясненням Держпраці, періодичний (черговий) і позачерговий технічний огляд проводиться у строки, що встановлені нормативно-правовими актами з охорони праці та експлуатаційними документами виробника

Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском

Посадові особи відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці відповідають на запит від підприємства КП «Покровськтепломережа». Відповідь було надано щодо рекомендацій обсягу проведення обстежень (технічних оглядів) згідно з Постановою КМУ №687 та НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці при експлуатації обладнання що працює під тиском», а саме: періодичний технічний огляд; позачерговий технічний огляд, експертне обстеження.

Відповідь:  Згідно з вимогами НПАОП 0.00-1.81-18 Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, які затверджено Наказом Міністерства соціальної політики України 5 березня 2018 року №333 (далі - Правила) та вимогами Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 року №687 (далі - Порядок), суб’єкт господарювання, який має намір розпочати або здійснює експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі устаткування), повинен забезпечити проведення технічних оглядів та експертного обстеження устаткування у випадках передбачених законодавством, у визначені строки.

Технічний огляд проводиться з метою визначення якості виготовлення, монтажу, ремонту, реконструкції і модернізації, умов та строку подальшої безпечної експлуатації устаткування, оцінки технічного стану складових частин, деталей або їхніх елементів, перевірки їх на відповідність технічним вимогам тощо (п. 7 Порядку).

Первинному технічному огляду підлягає устаткування перед введенням його в експлуатацію (п. 8 Порядку). Під час проведення первинного технічного огляду перевіряється, що обладнання під тиском встановлене і обладнане відповідно до вимог Правил, а також що обладнання під тиском і його агрегати не мають пошкоджень (пп. 1 п. 4 глави 1 розділу VIII Правил).

Періодичний (черговий) і позачерговий технічний огляд проводиться у строки, що встановлені нормативно-правовими актами з охорони праці та експлуатаційними документами виробника (п. 8 Порядку).

Технічний огляд обладнання під тиском складається із зовнішнього, внутрішнього оглядів та гідростатичного випробування (п. 3 глави 1 розділу VIII Правил). Обсяг, методи і періодичність технічних оглядів посудин (за винятком балонів) мають бути визначені підприємством-виробником і зазначені в журналі нагляду (паспорті) та інструкції з монтажу й експлуатації. У разі відсутності такої інформації технічний огляд має проводитися відповідно до вимог Правил, наданих у таблицях 1 - 3 додатка 2 до Правил (п. 12 глави 1 розділу VIII Правил).

Під час періодичних і позачергових оглядів встановлюється справність обладнання під тиском і можливість його подальшої роботи (пп. 2 п. 4 глави 1 розділу VIII Правил).

Позачерговий технічний огляд устаткування проводиться у разі:

  • введення його в експлуатацію після ремонту, реконструкції або модернізації;
  • перерви в експлуатації більш як на 12 місяців;
  • демонтажу та встановлення на новому місці;
  • закінчення граничного строку експлуатації (із застосуванням видів робіт, що не використовувалися під час експертного обстеження);
  • експлуатаційної чи деградаційної відмови, виявлення зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів;
  • аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру. В інших випадках позачерговий технічний огляд устаткування проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця (п. 9 Порядку).

Експертне обстеження устаткування проводиться у разі:

  • закінчення граничного строку експлуатації;
  • реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;
  • аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;
  • виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.

В інших випадках експертне обстеження устаткування проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця (п. 21 Порядку).

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»