• Посилання скопійовано

Чи є обмеження праці жінок на роботах у нічний час під час війни?

У період дії воєнного стану не залучаються до роботи у нічний час без їхньої згоди: вагітні жінки і жінки, які мають дитину віком до одного року, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями така робота протипоказана

Чи є обмеження праці жінок на роботах у нічний час під час війни?

Протягом минулого тижня багато запитань надходило до Східного міжрегіонального управління щодо обмеження використання праці жінок у нічний час, тривалості нічних змін.  Роз’яснення з цих питань надає заступник начальника відділу управління з питань праці Наталя Морозова.

Почнемо зі з’ясування питання, який саме час вважається нічним. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку (частина третя статті 54 Кодексу законів про працю України, далі – КЗпП України).

Згідно зі статтею 175 КЗпП України залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей економіки України, де це викликано особливою потребою і дозволено як тимчасовий захід.

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних строків застосування праці жінок у нічний час затверджує Кабінет Міністрів України.

Зазначені у частині першій цієї статті обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

Проте нормами  частини першої статті 8 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон №2136) визначено, що у період дії воєнного стану не залучаються до роботи у нічний час без їхньої згоди: вагітні жінки і жінки, які мають дитину віком до одного року, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

У мирні часи, до початку військової агресії рф, частиною першою статті 54 КЗпП України було передбачено, що у разі роботи у нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочувалася на одну годину. Це правило не поширювалося на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу.

Тривалість нічної роботи зрівнювалася з денною в тих випадках, коли це було необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах у разі шестиденного робочого тижня з одним вихідним днем (частина друга статті 54 КЗпП України).

На сьогодні, у період дії воєнного стану, норми частини першої і другої статті 54 Кодексу законів про працю України не застосовуються (частина друга статті 8 Закону №2136).

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»