• Посилання скопійовано

Заходи безпеки під час роботи в спеку: розʼяснення від Держпраці

Коли роботи проводяться на відкритих місцевостях за температури зовнішнього повітря +35°C і вище, тривалість періодів безпечної роботи має становити 15 - 20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях

Заходи безпеки під час роботи в спеку: розʼяснення від Держпраці

Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповідає, що літніми днями майже на всій території Запорізької області температура повітря перевищує +30ºС. Зрозуміло, що за таких умов продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає. Аби зменшити вплив підвищеної температури повітря на своїх працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також ужити певних заходів безпеки, щоб не допустити перегріву працівників у спекотні дні.

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхньою межею температури на постійних робочих місцях (тобто там, де працівник проводить більш ніж половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль) є температура +28ºС. Засоби та заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і влаштування жалюзі або світловідбивних плівок на засклених поверхнях, і максимальне використання природної вентиляції, облаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.

Під час робіт на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Так, сумарна тривалість робіт за температури понад +28ºС не повинна перевищувати 4 - 5 годин за зміну. Іноді навіть необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв має становити не менше 10% робочого часу на кожні 2ºС перевищення. Але потрібно враховувати, що під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях із різницею температур повітря не більше 5ºС та не нижче +25ºС (особливу увагу на це слід звернути працівникам, у приміщеннях яких установлені кондиціонери, адже різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).

Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці звертає увагу роботодавців і керівників на необхідність організації раціонального режиму роботи на підприємствах, в установах та організаціях у період підвищеної температури повітря.

Коли роботи проводяться на відкритих місцевостях за температури зовнішнього повітря +35°C і вище, тривалість періодів безпечної роботи має становити 15 - 20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.  При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4 - 5 годин і 1,5 - 2 години для осіб без такого спеціального одягу.

Робота, коли температура зовнішнього повітря перевищує +37°C, за показниками мікроклімату є небезпечною (екстремальною). За цієї температури не рекомендується проводити роботи на відкритому повітрі. Роботодавцям слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий і вечірній час.

З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Фахівці рекомендують уживання мінеральної лужної води, соків, вітамінізованих напоїв замість питної води. Вживати воду слід часто і в невеликих кількостях. Виконуючи фізичну роботу за температури повітря понад +30°C, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину.

Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області нагадує керівникам підприємств про необхідність посилення уваги за дотриманням вимог чинного законодавства з охорони праці та проведенням профілактичних заходів під час виконання робіт на висоті в несприятливих погодних умовах. Не дозволяється виконувати роботи на висоті у відкритих місцях, коли швидкість вітру перевищує 10 м/с, а температура повітря +35°С. Невідкладні роботи на висоті в більш складних погодних умовах (за інших температур) виконуються за рішенням роботодавця. При цьому в Проєкті виконання робіт слід передбачити додаткові заходи безпеки, що відповідають цим умовам.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»