• Посилання скопійовано

Скорочення чисельності працівників та скорочення штату: у чому різниця?

Зокрема, скорочення штату являє собою зміну штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами

Скорочення чисельності працівників та скорочення штату: у чому різниця?

Про ці відмінності посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області розповіли під час інформаційно-роз’яснювальної роботи в одній із міських військових адміністрацій, куди вони завітали за зверненням працівника.

Інспектори послалися на роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України, відповідно до якого скорочення штату працівників і скорочення їхньої чисельності – це різні поняття. Чисельність працівників – це склад за списком, і скорочення чисельності працівників передбачає зменшення їх кількості. Наприклад, у штатному розписі замість 7 штатних одиниць спеціалістів залишається 5, тобто зменшується певна кількість працівників однієї професії. Штат працівників – це сукупність посад, установлених штатним розписом підприємства чи установи. Тому скорочення штату являє собою зміну штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.

Наприклад, скорочується посада водія, інспектора з кадрів тощо. Проте скорочення як чисельності, так і штату працівників допускається лише в разі наявності змін в організації виробництва та праці (наприклад, удосконалення, покращення процесу виробництва, зменшення обсягу виробництва продукції, перепрофілювання підприємства, установи, організації тощо).

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»