• Посилання скопійовано

Як бронювати кінцевих бенефіціарних власників: роз'яснення Мінекономіки

Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками. Тому бронювання таких військовозобов'язаних здійснюється у загальному порядку

Як бронювати кінцевих бенефіціарних власників: роз'яснення Мінекономіки

Мінекономіки у листі від 18.07.2024 №2704-20/51455-03 розповіло про деталі бронювання на період мобілізації та на воєнний час кінцевих бенефіціарних власників.

Фахівці нагадали, що згідно з підпунктом 3 частини першої статті 25 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

У листі також вказано, що Постановою №76 затверджено Порядок бронювання. Відповідно до пункту 8 Порядку (щодо підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період) військовозобов'язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

Пунктом 9 Порядку бронювання (щодо підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, банків та інших установ, державне регулювання діяльності яких здійснюється Національним банком) визначено, що бронюванню підлягають всі військовозобов'язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Тож зазначені норми застосовуються до бенефіціарних власників підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період.

Статус такого підприємства підтверджується:

  • рішенням центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства критично важливим для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • рішенням центрального органу виконавчої влади, обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрацій у разі її утворення) про визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Висновок Мінекономіки такий: оскільки Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання на період мобілізації та на воєнний час кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками, бронювання таких військовозобов'язаних здійснюється у загальному порядку.

Отже, Законом і Порядком бронювання не встановлено обмеження щодо обсягів бронювання кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»