• Посилання скопійовано

Заохочення працівника за здійснення заходів з підвищення безпеки умов праці — не захід з охорони праці

Лист Держслужби гірничого нагляду та промислової безпеки від 02.07.2012 р. №5435/0/8.2-05/6/12 «Про надання роз'яснення»

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки листом №5435/0/8.2-05/6/12 відповіла на запит щодо охорони праці.
Витрати на охорону праці повинні бути спрямовані роботодавцем на належне функціонування системи управління охороною праці на підприємстві та на забезпечення соціальних гарантій у цій галузі.
Такі витрати мають становити суму, не нижчу за мінімально допустимий рівень, установлений ст. 19 Закону «Про охорону праці». Для підприємств будь-якої форми власності та фізосіб, які використовують найману працю, витрати на охорону праці мають становити не менш ніж 0,5% від фонду оплати праці за попередній рік.
До працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці (ч. 1 ст. 25 Закону). Види заохочень визначаються колективним договором, угодою.
Окремо Держгірпромнагляд наголошує, що Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затверджений постановою КМУ від 27.06.2003 р. №994, не містить норм, що передбачали б такий захід з охорони праці, як заохочення працівників за їхню активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки і поліпшення умов праці.
Отже, застосування роботодавцем заохочень до працівників за їхню активну участь і ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці є певною системою стимулювання та мотивації працівників у додержанні ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці, передбачених ст. 14 Закону. Таке заохочення працівників не є заходом чи засобом з охорони праці.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»