• Посилання скопійовано

МОЗ внесе зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників

Оприлюднено проєкт наказу МОЗ, яким вносяться зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій

МОЗ внесе зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу МОЗ «Про внесення змін до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій». Зокрема, уточнено, що:

1) Порядок призначений для:

  • працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року, які зазнають впливу хімічних, фізичних, біологічних та психофізіологічних шкідливих і небезпечних виробничих факторів, у тому числі тих, що зазнають впливу канцерогенів, мутагенів, біологічних агентів, небезпечних хімічних речовин, вібрації, шумового впливу, електромагнітних полів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, виду економічної діяльності та їх філій, інших відокремлених підрозділів;
  • фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства використовують найману працю (далі - роботодавці);
  • осіб, які забезпечують себе роботою самостійно;
  • територіальних органів Держпраці (натомість вилучено закладів державної санітарно-епідеміологічної служби);
  • закладів охорони здоров'я, військово-лікарських та відповідних комісій міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють медичні огляди працівників, спеціалізованих закладів охорони здоров'я, які мають право встановлювати діагноз щодо професійних захворювань, кафедр та курсів професійних захворювань закладів вищої освіти (далі - закладів охорони здоров'я);
  • робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

2) періодичні медогляди проводяться з метою своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників, які зазнають впливу  хімічних, фізичних, біологічних та психофізіологічних шкідливих і небезпечних виробничих факторів, у тому числі тих, що зазнають впливу канцерогенів, мутагенів, біологічних агентів, небезпечних хімічних речовин, вібрації, шумового впливу, електромагнітних полів;

3) попередній (періодичні) медичний огляд працівників може проводитися усіма закладами охорони здоров'я, що мають відповідні умови для їх проведення. Наразі вони проводиться закладами охорони здоров’я, що віднесені до другої, першої, вищої акредитаційної категорії за результатами державної акредитації, а також спеціалізованими закладами охорони здоров'я, які мають право встановлювати остаточний діагноз щодо професійних захворювань, перелік яких затверджено наказом МОЗ від 25.03.2003 р. №133, вищими медичними навчальними закладами III - IV рівнів акредитації, які мають кафедри та курси професійних захворювань та проводять лабораторні, функціональні та інші дослідження і надають медико-санітарну допомогу за спеціальностями, що передбачені додатками 4 та 5 до пункту 2.6 цього Порядку.

У разі затвердження наказ набере чинності з дня його опублікування.

Наразі ж пропозиції та зауваження можна направити до 19.08.2022 р. на електронну адресу  fpsu@fpsu.org.ua  для узагальнення та підготовки відповіді від СПО об’єднань профспілок.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»