• Посилання скопійовано

Якою буде мінімальна пенсія після ухвалення пенсійної реформи

Мінімальна гарантована пенсія, у разі схвалення пенсійної реформи, становитиме 1452 гривні, - Людмила Денісова

Якою буде мінімальна пенсія після ухвалення пенсійної реформи

Для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, виплати збільшаться на 140 гривень або на 11%. Про це повідомила народний депутат України, Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.

 "Пенсія є об’єктом індексації. В реформі прописано, що з 2019 року індексація буде відбуватись автоматично. Не буде потрібно приймати окремі рішення Уряду чи Верховної Ради України: на 50% від росту споживчих цін і на 50% від зростання середньої заробітної плати за один календарний рік. А з 2021 року - за три попередні календарні роки", - додала Людмила Денісова.

Проте осучаснення пенсій уряд не може здійснити власною постановою, без ухвалення рішення парламентом. Про це йдеться в заяві Людмили Денисової.

"Верховна Рада України протягом пленарних днів 19-21 вересня 2017 року мала розглянути у другому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№6614). На жаль, через затягування окремими політичними силами початку проведення реформ, розгляд пенсійної реформи протягом пленарного тижня не відбувся".

Законопроектом №6614 передбачаються нові підходи до пенсійного забезпечення:

- зарахування до страхового стажу періодів для деяких категорій громадян, а саме:

  • для приватних підприємців – окремі періоди здійснення підприємницької діяльності,
  • для військовослужбовців - період строкової служби,
  • для матерів – періоди здійснення догляду за дітьми,
  • для студентів - період навчання у вищих навчальних закладах.

Пенсійна реформа має забезпечити підвищення розмірів пенсій для 10 мільйонів українських пенсіонерів. В тому числі:

  • для 5,6 мільйонів пенсіонерів - проведення осучаснення розмірів пенсій;
  • для 600 тисяч працюючих пенсіонерів - скасування обмеження пенсії та її виплата в повному розмірі;
  • для 1 мільйону пенсіонерів - підвищення пенсій до прожиткового мінімуму;
  • для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років - скасування зменшення розміру пенсій та отримання її в повному обсязі.

Однак, зростання пенсій з 1 жовтня 2017 року - відкладено.  

Помилкою є вважати, що осучаснення пенсій Уряд може здійснити за власною постановою, без прийняття рішення Парламентом. Перенесення терміну застосування прожиткового мінімуму з 1 грудня на 1 жовтня та додаткове збільшення його розміру для підвищення пенсій та її призначення можливо виключно на законодавчому рівні.

Верховній Раді України потрібно консолідуватись і терміново розглянути законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№6614), щоб надати можливість Уряду зробити перерахунок пенсій і виплатити їх нашим громадянам без затримок у жовтні місяці.

Читайте такожПенсійна реформа: огляд основних положень доопрацьованого законопроекту

Джерело: Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»